x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un mercenar din „Wagner” rupe tăcerea și povestește despre rebeliunea contra lui Putin

Un mercenar din „Wagner” rupe tăcerea și povestește despre rebeliunea contra lui Putin

de Şerban Mihăilă    |    24 Iul 2023   •   07:00
Un mercenar din „Wagner” rupe tăcerea și povestește despre rebeliunea contra lui Putin

Un membru al grupării armate private „Wagner” a mărturisit că el și camarazii săi „nu aveau habar” despre ceea ce se întâmpla în timpul rebeliunii eșuate împotriva conducerii militare de la Moscova.

 

Insurgentul a explicat cum a trăit orele în care comandantul său, Evgheni Prigojin, derula insurgența militară, trimițând trupe în Rostov și avansând apoi spre capitala Rusiei.

Luptătorul din gruparea paramilitară a dezvăluit că el și camarazii săi au primit ordin să se alăture unui grup care părăsea Ucraina, pe 23 iunie. Apelul ar fi venit de la un comandant care acționa la ordinele lui Prigojin și ale Consiliului de comandă al „Wagner”.

Numit Gleb, de către BBC Rusia, bărbatul povestește că se odihnea în cazarma din regiunea ucraineană Lugansk, ocupată de armata lui Putin, atunci când s-a primit apelul. Ordinul îi informa pe insurgenții din „Wagner” că era vorba despre „o desfășurare completă”,  iar ei urmează „să formeze o coloană”. Mercenarii nu erau însă siguri încotro se vor îndrepta. 

Înaintare fără rezistență

Ulterior, luptătorii nu au întâmpinat nicio rezistență, în timp ce se îndreptau spre Rostov, trecând granița cu Rusia. „Nu am văzut niciun polițist de frontieră. Poliția rutieră ne-a salutat însă pe drum.”, a precizat bărbatul.

Cu toate acestea, conturile de „Telegram” utilizate de membri și simpatizanți ai „Wagner” susțin că polițiștii de frontieră de la punctul de control Bugaievka au depus armele la sosirea luptătorilor.

Gleb a mai declarat pentru BBC că grupul său a primit ordin să înconjoare toate clădirile agențiilor de aplicare a legii din Rostov, înainte de a ocupa aeroportul militar al orașului. 

Potrivit bărbatului, unitatea sa a preluat controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB). 

El a mai precizat că, în momentul în care au ajuns, clădirea „părea goală”. Dar, după o jumătate de oră, s-a deschis o ușă și au ieșit două persoane, care s-au oferit să „facă o înțelegere”. „Am întrebat: «Pentru ce să facem o înțelegere? Acesta este orașul nostru!»”, își mai amintește Gleb. „Așa că am convenit să ne lăsăm în pace unii pe alții. Ei au ieșit apoi să fumeze, din când în când.”, a mai menționat mercenarul.

Jurnaliștii din Rusia au relatat că luptătorii din „Wagner” ar fi trimis drone deasupra clădirilor și, ulterior, le-ar fi înconjurat. Conform acelorași surse, nimănui nu i s-a permis să iasă și doar curierii de la firmele de catering au fost lăsați să intre cu mâncare.

În timp ce insurgenții înaintau, Prigojin se afla la cartierul general al Districtului Militar de Sud al armatei ruse, unde se întâlnea cu oficiali militari de rang înalt. Acolo, el a cerut Moscovei să-i predea pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, și pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Ținuți în ceață

Gleb susține că o altă coloană de luptători din „Wagner” mărșăluia prin Rusia, în timp ce discuțiile continuau. Aceasta ar fi fost condusă de însuși fondatorul „Wagner”, Dmitri Utkin, care apare extrem de rar în public. 

Gleb mai afirmă că luptătorii nu erau însă siguri de ceea ce intenționa să facă Prigojin. În schimb, spune el, ei au aflat ultimele vești de la liderii lor, prin aplicația de mesagerie „Telegram”.

Pe măsură ce revolta continua, imaginile difuzate în întreaga lume îi arătau pe luptători discutând cordial cu familii zâmbitoare, care locuiau în Rostov. Gleb menționează că aceștia erau „deținuții”, făcând astfel referire la prizonierii înregimentați în ultimele luni de „Wagner” pentru războiul din Ucraina. Pentru membrii vechi ai grupării paramilitare, regulile sunt mai stricte, a precizat el. De altfel, mai mulți foști luptători ai „Wagner” au mărturisit pentru BBC că ar fi uciși dacă ar vorbi cu civilii. 

În seara zilei de 24 iunie, Gleb și camarazii săi au primit mesajul să revină la baza lor. Pe drumul de întoarcere, ei au aflat că Prigojin ar putea fi acuzat de fapte penale – acuzații care au fost ulterior retrase - și că a fugit în Belarus. De asemenea, ei au fost informați că mercenarii din „Wagner” nu vor fi sancționați pentru revoltă. 

Gleb mai susține că viitorul lor rămâne neclar, după ce li s-a spus să rămână în barăci.

Militanții separatiști proruși din așa-numita Republică Populară Lugansk, care adăpostesc grupul, așteaptă acum vești despre situația mercenarilor, în special în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu armele și muniția luptătorilor din „Wagner”.

Când a fost întrebat de ce nu pleacă din „Wagner” pentru a-și asigura viitorul, Gleb a răspuns simplu: „Contractul meu nu a expirat încă!”.

×
Subiecte în articol: mercenar wagner putin