Impartita intre publicitatea agresiva, mita electorala si mijloacele primitive de desfiintare a adversarilor, campania electorala pentru alegerile locale din Republica Moldova se va incheia in cateva ore. Ce va mai ramane din "povestea de succes" democrata din Republica Moldova (sintagma folosita de oficialii Uniunii Europene), vom vedea peste doar doua zile, o data cu numaratoarea voturilor.
Citeste si: Moldova trece prin cea mai murdara campanie electorala din istoria sa
Rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova poate ingreuna sau usura accesul vecinilor de peste Prut catre tarile Uniunii Europene. Fara indoiala, Moldova a inceput sa se bucure de simpatia europeana de cand comunistii au fost inlaturati de la putere prin alegeri libere. Astfel, tara vecina a fost din ce in ce mai des pomenita pe la Bruxelles drept "povestea de succes" a Parteneriatului Estic (acordul de asociere intre cele 27 de tari UE si sase republici foste sovietice - Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, R. Moldova si Ucraina, lansat in urma cu doi ani, in cadrul summit-ului de la Praga).
Primul castig direct al Republicii Moldova, in cazul in care puterea ramane "democrata", este urgentarea procesului de liberalizare a vizelor pentru vecinii de peste Prut. Un al doilea castig " care tine mai degraba de politica interna - este insasi ranforsarea coalitiei democrate, formata din Partidul Democrat Liberal din Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PD) si Partidul Liberal (PL), asociere care ameninta sa se rupa sub presiunea dorintei fiecarei formatiuni politice de a-si trage mai multa spuza pe turta proprie. Felul in care vor cadea zarurile electorale ar putea influenta si iesirea statului din criza constitutionala in care se afla. Declarata oficial "cea mai saraca tara din Europa", Republica Moldova traieste de aproape doi ani fara presedinte, in ciuda celor doua tururi de scrutin organizate in acest rastimp. In cazul in care comunistii si democratii din Parlamentul de la Chisinau nu ajung la un compromis in cadrul celui de-al treilea tur de scrutin, conform Constitutiei, presedintele interimar in exercitiu, Marian Lupu va dizolva legislativul si va stabili data alegerilor anticipate.
Pana la elucidarea viitorului politic al Republicii Moldova, mai trebuie trecut un hop: numaratoarea voturilor introduse de moldoveni in urne in ziua de 5 iunie, voturi care ar trebui sa aleaga 898 de primari si 11.740 de consilieri locali. Chisinaul scoate la bataie cel mai ravnit fotoliu de primar, la ocuparea caruia sunt favoriti actualul primar liberal Dorin Chirtoaca si candidatul comunist Igor Dodon, cel care a preferat sa foloseasca limba rusa in materialele electorale.
Platformele-program, promisiunile electorale, declaratiile de sprijin politic la televizor conteaza si nu prea in economia obtinerii de voturi. Una din cele mai eficiente metode de a castiga alegatori ramane mita electorala. "Trebuie sa recunosc ca, oricat de pro-occidentali suntem, si noi trebuie sa apelam la metode populiste de convingere a oamenilor sa ne voteze", a declarat deputatul Corina Fusu, liderul liberalilor din Parlamentul Moldovei, la o intalnire cu un grup de jurnalisti straini veniti sa vada cu proprii ochi democratia de peste Prut, in cadrul unui program organizat de European Journalism Centre si Comisia Europeana. Invitata de reporterul Jurnalului National sa explice ce inseamna "metode populiste", Corina Fusu a precizat ca este vorba de pachete cu alimente de baza sau lucruri utile in gospodarie - "cadouri" ce se preteaza in special la electoratul rural, sau chiar de bani, pretul unui vot fiind de 100 de lei moldovenesti (aproximativ 25 RON). In conditiile in care majoritatea moldovenilor beneficiaza de pensii de 600-800 de lei, nu putini sunt cei care se lasa "convinsi" sa voteze candidatul... "populist"!