x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel a pornit Brexit, Trump l-ar putea opri

Merkel a pornit Brexit, Trump l-ar putea opri

de Şerban Mihăilă    |    31 Ian 2017   •   11:10
Merkel a pornit Brexit, Trump l-ar putea opri
Sursa foto: PATRICK SEEGER/EPA

Victoria neașteptată a taberei Brexit în referendumul din iunie 2016 și începutul sfârșitului Uniunii Europene în formula de 28 de state a fost pusă de mulți pe seama politicii „ușilor deschise” față de imigranți, promovată de cancelarul german, Angela Merkel. Valul de atentate care a lovit vechiul continent, după ce milioane de refugiați din Siria și din alte zone de conflict au invadat Europa, a cântărit enorm în decizia britanicilor de a părăsi UE. Astăzi, tot involuntar, președintele Donald Trump ar putea bloca Brexit.

Tendința europenilor de a vota contra imigranților, în special a celor musulmani, s-a văzut clar chiar în Germania Angelei Merkel, unde o serie de atacuri teroriste comise de solicitanții de azil și revendicate de organizația Stat Islamic au întors electoratul împotriva politicii tolerante a Berlinului față de refugiați și au dus la un eșec aparent surprinzător al creștin-democraților conduși de cancelar, în scrutinele regionale de anul trecut. Urmat de un val fără precedent de atentate, valul de imigranți care a inundat continentul european a dat, de altfel, un impuls nesperat extremiștilor de dreapta, conturând un viitor izolaționist al Europei și o dispariție treptată a blocului comunitar. Teama de extremiștii islamiști camuflați în imigranți, aduși „la normă” de lideri politici permisivi ai UE, a fost, de altfel, principalul argument al adepților Brexit, care au decis că a sosit momentul să abandoneze strategia unitară de la Bruxelles, în condițiile în care, pe plan economic și comercial, Regatul Unit își negociase deja o poziție privilegiată în cadrul UE. Considerată până nu demult liantul unității europene, Angela Merkel, promotorul imigrației masive în Europa, este privită astăzi de tot mai mulți drept „groparul” blocului comunitar.

„Groparul” ieșirii UK din UE?

Tot paradoxal și involuntar, izolaționistul Donald Trump, unul dintre principalii admiratori și avocați ai Brexit-ului, poate deveni, în mod surprinzător, omul care oprește pe ultima sută de metri ieșirea Marii Britanii din UE. Ordinul executiv prin care noul șef al Casei Albe a blocat imigrația în SUA a avut un puternic efect negativ asupra parlamentarilor britanici, de soarta cărora depinde ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar. Înfuriați de decretul administrației de la Washington, aceștia au calificat ordinul drept „o interdicție impusă musulmanilor”, scrie site-ul „Breitbart”. Mai mult, Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste, omul de care depinde în mare măsură soarta Brexit, a declarat că președintele SUA, care „a folosit un limbaj misogin infect în campania electorală” și „a lansat atacuri îngrozitoare împotriva musulmanilor”, trebuie condamnat cu „claritate și fermitate” de către premierul britanic, Theresa May, nimeni altul decât primul om politic primit la Casa Albă de noul președinte american. Mai mult, liderul opoziției din Parlamentul de la Londra i-a cerut, duminică, Theresei May să amâne vizita lui Trump în Marea Britanie, până când administrația de la Washington va ridica restricțiile impuse imigranților din șapte state predominant musulmane. Guvernul britanic, citat de BBC, a răspuns că anularea acestei vizite, a cărei dată nu a fost confirmată încă, „ar fi un gest populist”, care „ar zădărnici totul”, în condițiile în care Trump a acceptat deja invitația. Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, săptămâna trecută, că Guvernul de la Londra trebuie să ceară acordul Parlamentului pentru declanșarea procedurii de scoatere a Regatului Unit din UE, iar Corbyn promisese că nu va pune bețe în roate Brexit-ului, însă va pune condiții pentru derularea negocierilor cu blocul comunitar.

Liderul democrat liberal britanic, Tim Farron, a declarat că voința britanicilor ar putea fi răsturnată, iar Brexit-ul oprit

×