x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel îşi recompensează "pionii"

Merkel îşi recompensează "pionii"

de Sînziana Stancu    |    08 Sep 2009   •   00:00

Cancelarul german, Angela Merkel, vrea sa pună o vorbă bună pentru ca ministrul ei de finanţe să obţină o funcţie internaţională de rang înalt, dacă Partidul Social-Democrat, din care face el parte, nu va mai fi în guvern după alegerile de la 27 septembrie.



Mulţumită de prestaţia lui excelentă în perioada crizei financiare, Merkel ar vrea să-şi propulseze ministrul de Finanţe, pe Peer Steinbruck, la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), dezvăluie Der Spiegel. Ar fi postul ideal în care l-ar putea aşeza pe Steinbruck, numai că ar trebui să mai aştepte până în 2012, când expiră mandatul actualului director al FMI, Dominique Strauss-Kahn. În plus, după cum scriam într-un material anterior, "Aceşti proşti care ne conduc", pe conducerea FMI e bătălie mare, europenii trebuind să suporte concurenţa acerbă a americanilor. Oricum, când l-au pus pe Kahn, puterile între ele s-au înţeles ca europenii să nu-şi facă, pe viitor, un obicei din a veni la cârma FMI. Deci, recompensa ideală pe care Merkel vrea să i-o ofere lui Steinbruck are puţine şanse de reuşită.

ALTERNATIVĂ

Dacă nu e să fie FMI, atunci să se găsească un post de comisar european pentru favoritul lui Merkel. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au dezvăluit publicaţiei germane că Merkel trage sfori pentru ca ministrul de Finanţe să ajungă comisar european al Germaniei. Steinbruck i-ar succede lui Gunter Verheugen, actualul vicepreşedinte al Comisiei Europene, însărcinat cu chestiuni de industrie şi comerţ, şi el membru al Partidului Social-Democrat. În trecut, Merkel insistase ca acest post să fie ocupat de un creştin-democrat, adică de un reprezentant din partidul ei, însă după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut presiuni asupra guvernelor europene să îşi nominalizeze candidaţii astfel încât el să nu se trezească înconjurat de prea mulţi conservatori, Merkel s-a răzgândit şi a optat pentru Verheugen. Oricum ar fi, cu un german într-o funcţie internaţională importantă, Germania va avea cel mai mult de câştigat.

×
Subiecte în articol: externe