x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel şi social-democraţii au ajuns la un acord vizând negocierea unei coaliţii

Merkel şi social-democraţii au ajuns la un acord vizând negocierea unei coaliţii

17 Oct 2013   •   19:06
Merkel şi social-democraţii au ajuns la un acord vizând negocierea unei coaliţii

Cancelarul german, Angela Merkel, şi liderii Partidului Social-Democrat (SPD) au ajuns joi la un acord pentru deschiderea negocierilor în vederea formării unei mari coaliţii guvernamentale, au anunţat reprezentanţii celor două partide.

Acordul a fost adoptat în cea de-a treia rundă a discuţiilor exploratorii dintre liderii CDU/CSU conduşi de Angela Merkel şi social-democraţi şi după ce Verzii, un alt potenţial partener al conservatorilor cancelarului german, au respins posibilitatea formării unui Guvern de coaliţie.

Liderii creştin-democraţi (CDU/CSU) şi social-democraţi au ajuns la concluzia că pot recomanda partidelor lor deschiderea de negocieri pentru formarea unei coaliţii, a declarat secretarul general al CDU (Uniunea Creştin-Democrată), într-un briefing de presă, după trei ore de discuţii cu SPD. Oficialul CDU a declarat că speră ca negocierile să înceapă miercuri, 23 octombrie.

Preşedintele SPD, Sigmar Gabriel, a anunţat, într-un briefing de presă separat, că grupul de negociatori ai SPD a decis în unanimitate că lansarea negocierilor de coaliţie este justificată.

“O mare coaliţie” de acest gen a mai guvernat în Germania în două ocazii: între 1966 şi 1969, apoi între 2005 şi 2009, în primul mandat al cancelarului Angela Merkel.

Conducerea SPD urmează să convoace duminică o convenţie la care vor participa 200 de delegaţi pentru a cere aprobarea în vederea lansării negocierilor, o formalitate, potrivit AFP.

La rândul său, CDU va organiza vineri o conferinţă telefonică cu conducerea federală.


×
Subiecte în articol: angela merkel