x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden, în mesajul de Crăciun: Ceea ce a descris Orwell în "1984" e nimic faţă de ce avem azi

Snowden, în mesajul de Crăciun: Ceea ce a descris Orwell în "1984" e nimic faţă de ce avem azi

26 Dec 2013   •   09:12
Snowden, în mesajul de Crăciun: Ceea ce a descris Orwell în "1984" e nimic faţă de ce avem azi

Edward Snowden, americanul refugiat în Rusia după ce a dezvăluit detalii din programul de supraveghere electronică al Statelor Unite, a simţit nevoia să transmită un mesaj de Crăciun.

El şi-a început discursul de două minute cu o referire la scriitorul George Orwell, autorul celebrului roman "1984", spunând că tehnologia de supraveghere descrisă în carte "este nimic faţă de ce avem astăzi".

"Un copil care se naşte azi va creşte fără a cunoaşte conceptul de intimitate, (...) ce înseamnă să ai un moment privat, un gând neînregistrat şi neanalizat", a spus Snowden.

"Dezbaterea care are loc în aceste zile va determina nivelul de încredere pe care îl putem avea atât în tehnologia care ne înconjoară cât şi în guvernul care o reglementează. Împreună putem găsi un echilibru, putem pune capăt supravegherii în masă şi reaminti guvernanţilor că dacă vor cu adevărat să afle cum ne simţim, întotdeauna este mai ieftin să întrebe decât să spioneze".

În Marea Britanie, micul discurs al lui Snoweden a fost difuzat de postul Channel 4 ca "mesaj alternativ" la tradiţionalul mesaj de Crăciun al reginei. În trecut, postul de televiziune a mai transmis mesajul preşedintelui Iranului, dar şi al unor personaje fictive, cum ar fi Marge Simpson, din desenul animat The Simpsons.

Recent, Snowden a declarat pentru Washington Post că, "în termeni de satisfacţie personală, misiunea a fost deja îndeplinită. Am câştigat!"

Săptămâna trecută, un judecător federal american a declarat neconstituţională colectarea în masă a datelor prin supravegherea telefoanelor. Judecătorul a spus că există puţine indicii care să arate că vreun plan terorist a fost dejucat prin acest program.

×