x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlinul cere autorităţilor turce să pună capăt "violenţelor disproporţionate" la adresa manifestanţilor

Berlinul cere autorităţilor turce să pună capăt "violenţelor disproporţionate" la adresa manifestanţilor

06 Iun 2013   •   18:53
Berlinul cere autorităţilor turce să pună capăt "violenţelor disproporţionate" la adresa manifestanţilor
Sursa foto: EPA/AHMET IZGI

Germania a calificat joi drept şocante "violenţele disproporţionate" comise la adresa manifestanţilor din Turcia şi a cerut autorităţilor de la Ankara să le pună capăt, informează agerpres.ro.

"Numărul mare de persoane arestate şi rănite este şocant. Chem guvernul turc să pună capă violenţelor disproporţionate", a declarat comisarul pentru drepturile omului şi ajutor umanitar din cadrul guvernului federal german, Markus Loning.

Totodată, responsabilul german a cerut guvernului turc "să elibereze imediat persoanele închise şi să înceteze atacurile asupra oamenilor care îşi exercită drepturile fundamentale ale libertăţii de opinie şi de întrunire".

"Reţinerea manifestanţilor care schimbă mesaje pe Twitter este, de asemenea, inacceptabilă şi reprezintă o restrângere a libertăţii de opinie în Turcia. Şi ei trebuie eliberaţi imediat", a spus Loning.

Circa trei milioane de turci sau germani de origine turcă trăiesc în Germania, formând cea mai mare comunitate străină din această ţară, dar şi cea mai mare comunitate turcă dintr-o ţară membră a Uniunii Europene.

Luni, Germania a declarat că "urmăreşte cu nelinişte" situaţia din Turcia, apreciind că aceste evenimente nu au influenţă asupra negocierilor de aderare la UE.

Manifestaţiile din Turcia, care durează de aproape o săptămână, s-au soldat cu moartea a doi dintre protestatari şi a unui poliţist. Sindicatul medicilor turci a anunţat 4.355 răniţi, din care 47 în stare gravă. Ultimul bilanţ oficial indică 300 de răniţi. 

×
Subiecte în articol: proteste turcia markus loning parcul gezi