Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a averizat luni Londra că a rămas ''extrem de puţin'' timp pentru a definitiva un ''acord de divorţ'' înainte ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar, la 29 martie, transmite Reuters.
''Timpul care a rămas este extrem de scurt. Acordul de retragere pe care l-am convenit cu guvernul Theresei May rămâne cea mai bună modalitate pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit'', a spus Barnier, într-o conferinţă de presă la Luxemburg.
Michel Barnier a avut o întrevedere cu premierul luxemburghez Xavier Bettel, care a subliniat că responsabilitatea pentru găsirea unei soluţii privind Brexitul îi revine Londrei.
''Noi nu am făcut niciodată presiuni în favoarea Brexitului, nu am cerut niciodată Brexitul. Responsabilitatea a început la Londra şi se află încă la Londra'', a spus, la rândul său, şeful executivului luxemburghez.
După ce Camera Comunelor a respins masiv la 15 ianuarie acordul îndelung negociat de premierul britanic cu Bruxellesul, Theresa May încearcă acum să obţină din partea Uniunii Europene concesii susceptibile să primească acceptul parlamentarilor britanici, însă discuţiile sunt blocate în continuare de problema 'plasei de siguranţă' irlandeze.
Calendarul iniţial propus de guvern prevedea că, în absenţa unui acord până miercuri, deputaţii urmau să voteze joi ce curs să dea Brexitului.
Partidul Laburist - principala formaţiune de opoziţie - a denunţat o manevră menită să câştige timp pentru a-i pune pe deputaţi în faţa alegerii între acordul de Brexit negociat de Theresa May şi o ieşire din UE fără acord, un scenariu de care se tem mai ales mediile economice.
În scrisoarea de răspuns publicată de Downing Street, Theresa May propune noi discuţii cu laburiştii, mai ales pentru examinarea unor 'aranjamente alternative' vizând rezolvarea problemei 'plasei de siguranţă' irlandeze, o dispoziţie, foarte criticată în Marea Britanie, ce figurează în acordul de retragere ca ultim recurs destinat să evite revenirea, după Brexit, la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
Theresa May va face marţi o declaraţie pe tema Brexitului în plenul Camerei Comunelor, ea urmând probabil să informeze deputaţii asupra ultimelor discuţii purtate cu Bruxelles-ul. Ulterior, joi, legislativul britanic va dezbate o moţiune generală pe tema Brexitului, în cadrul căreia, la fel ca pe 29 ianuarie, deputaţii vor putea propune amendamente. Este posibil ca adversarii ieşirii din UE să încerce din nou prin astfel de amendamente să transfere controlul asupra Brexit-ului de la guvern către parlament, după ce au eşuat la dezbaterea din 29 ianuarie în acest demers care, dacă ar reuşi, s-ar crea premisele întârzierii sau anulării Brexit-ului, eventual prin convocarea unui nou referendum.
Aşa cum s-a procedat şi pe 29 ianuarie, preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, va selecta amendamentele ce vor fi supuse la vot. Acestea vor fi votate unul câte unul, înaintea votului asupra moţiunii.