x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Michelle Obama, acuzată de insultă rasistă la adresa romilor

Michelle Obama, acuzată de insultă rasistă la adresa romilor

26 Iun 2014   •   13:54
Michelle Obama, acuzată de insultă rasistă la adresa romilor
Sursa foto: Lawrence Jackson/Casa Albă

Prima doamnă a Americii, Michelle Obama, a stârnit un val de indignare după ce a folosit un termen insultător la adresa romilor într-un interviu pentru postul de televiziune ABC.

Soţia preşedintelui a fost rugată în timpul interviului să povestească despre experienţa ei de mamă care îşi creşte copiii, dar are şi o slujbă în paralel. Povestind cum a fost înşelată de un angajator care îi cerea să muncească normă întreagă, deşi oficial slujba era cu jumătate de normă, Michelle Obama a folosit termenul "gypped".

"Gypped", cuvânt derivat din englezescul "gypsy" (ţigan) are sensul de înşelăciune, cel mai apropiat echivalent românesc fiind "ţigănie".

"Primul lucru pe care l-am încercat, şi care s-a dovedit a fi o eroare, a fost să încerc o slujbă cu jumătate de normă. Mi-am dat seama imediat, însă, că mi se face o 'ţigănie'. Primeam salariu pentru jumătate de normă, însă lucram program plin", a declarat Michelle Obama.

Termenul folosit de prima doamnă a fost taxat de numeroase bloguri şi portaluri media, printre care şi Daily Caller, un blog cu tematică politică.

"Termenul se referă la un act de fraudă, la o înşelăciune. Organizaţiile care apără drepturile comunităţii roma spun că acest termen este o insultă şi folosirea lui este o dovadă de lipsă de sensibilitate la adresa unei culturi. Cu siguranţă că prima doamnă a Statelor Unite ale Americii nu ar trebui să folosească astfel de cuvinte în interviuri", se arată într-un editorial de pe blog.

Termenul a fost folosit chiar şi de preşedintele Barack Obama, în public, în 2009.

La o conferinţă în Pennsylvania, acesta le-a spus, atunci, celor prezenţi că intenţionează să introducă reguli mai clare pentru companiile de asigurări medicale pentru a se asigura că clienţii acestora nu li se va face vreo 'ţigănie'".

Purtătorul de cuvânt al primei doamne nu a avut încă o reacţie pe acest subiect. 

×
Subiecte în articol: michelle obama insulta rasista romi