Principatul de Monaco, enclava situata intre Alpi si Mediterana, este un stat independent din 1861. Agentia de presa France Presse a pregatit cateva date principale despre micul principat:
● Populatie: 35.881 de rezidenti, dintre care 8.000 de cetateni monegasci. Este considerata monegasca orice persoana nascuta la Monaco dintr-un tata monegasc sau care a fost naturalizata.
Circa 36.000 de persoane, mai ales francezi, dar si italieni, vin zilnic sa munceasca la Monaco.
● Impartire teritoriala: Principatul, care se intinde pe circa 200 de hectare, este format din cinci cartiere - Moneghetti, Fontvieille, Monaco-ville sur le Rocher, La Condamine si Monte-Carlo.
● Religie: Catolicismul este religie de stat.
● Istorie: Dinastia Grimaldi a sosit la Le Rocher in 1297. In 1861, Charles al III-lea de Monaco cedeaza Frantei drepturile sale asupra comunelor vecine Menton si Roquebrune in schimbul dobandirii independentei principatului, plasat sub unica sa autoritate. Albert al II-lea i-a succedat la tron, in 2005, tatalui sau, Rainier al III-lea.
● Politica: Principele isi exercita puterea impreuna cu ministrul de Stat, plasat sub autoritatea sa si avand functii executorii. Ministrul de Stat prezideaza un Consiliu al Guvernului compus din cinci consilieri. Consiliul National (Parlamentul), care reprezinta interesele supusilor monegasci, include 24 de membri alesi prin vot universal, pentru un mandat de cinci ani. Parlamentul imparte puterea legislativa cu principele, care mai are sub tutela sa puterea judiciara.
Monaco nu este membru al Uniunii Europene, dar a fost admis ca stat membru al ONU in 1993 si a fost integrat in Consiliul Europei in 2004.
● Moneda: euro.
● Economie: Monaco are unul dintre cele mai mari produse interne brute din Europa - circa 54.000 de euro.
Monaco numara circa 50.000 de angajati. Cifra de afaceri a principatului se ridica in 2010 la 14 miliarde de euro. Pentru sectorul financiar, cifra de afaceri reprezenta 1,92 miliarde de euro.
Rezidentii monegasci nu platesc impozit direct, cu exceptia francezilor si americanilor. In 2009, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a retras Monaco de pe "lista gri a paradisurilor fiscale non-cooperante".
Principatul gazduieste anual circa 7 milioane de vizitatori.