x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihai Ghimpu şi-a cerut scuze românilor pentru regimul de vize impus de fostul regim

Mihai Ghimpu şi-a cerut scuze românilor pentru regimul de vize impus de fostul regim

19 Sep 2009   •   00:00
Mihai Ghimpu şi-a cerut scuze românilor pentru regimul de vize impus de fostul regim

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a prezentat scuze cetăţenilor români pentru regimul de vize impus de fostul regim condus de Vladimir Voronin, informează site-ul postului Europa Liberă. Această politică "a fost o ruşine pentru noi. Vreau să le prezint scuze cetăţenilor României prin intermediul postului Europa Liberă", a declarat Mihai Ghimpu.



Mihai Ghimpu a făcut aceste declaraţii ieri, la o zi după ce a semnat decretul de suspendare a deciziei prin care cetăţenilor români li se cerea viză pentru a intra pe teritoriul moldovean, informează Mediafax.

În urma protestelor izbucnite după alegerile din 5 aprilie, preşedintele ţării din perioada respectivă, Vladimir Voronin, l-a expulzat pe ambasadorul român de la Chişinău, Filip Teodorescu, a introdus regimul de vize pentru cetăţenii români şi a acuzat autorităţile de la Bucureşti de implicare în manifestaţiile violente.

Mihai Ghimpu a dat asigurări că relaţiile cu România se vor îmbunătăţi rapid după preluarea conducerii de către noul guvern moldovean.

De altfel, potrivit Europa Liberă, Ghimpu a admis că este "unionist", crezând în ideea că moldovenii şi românii ar trebui să facă parte din aceeaşi naţiune. Cu toate acestea, Ghimpu a dat asigurări că nu va încerca reunificarea şi nu va integra R.Moldova în NATO.

De asemenea, preşedintele interimar a precizat că va promova relaţii bune cu Rusia, dar va insista ca Moscova să retragă trupele din Transnistria.

×
Subiecte în articol: externe