x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de haitieni flămânzi au devastat un depozit al ONU

Mii de haitieni flămânzi au devastat un depozit al ONU

27 Ian 2010   •   00:00
Mii de haitieni flămânzi au devastat un depozit al ONU

Un depozit de produse alimentare al ONU amplasat printre ruinele palatului prezidenţial din Porte-au-Prince a fost luat cu asalt de mii de haitieni flămânzi care au cărat sacii cu orez şi fasole abia primiţi din SUA. Nimic nu i-a putut opri, nici sârma ghimpată cu care este înconjurat depozitul şi nici micul contingent al forţelor de menţinere a păcii.



Poliţiştii nu au mai apucat să recurgă la gazele lacrimogene, întrucât au fost striviţi de mulţimea de peste 4.000 de persoane. După ce soldaţii s-au retras, oamenii s-au repezit să apuce sacii cu alimente pe care era imprimat drapelul american, relatează astăzi The Daily Mail, citat de Agerpres.

Forţele de menţinere a păcii erau pregătite pentru eventuale incidente în timpul distribuirii alimentelor: au instalat sârmă ghimpată, au adus două camioane, s-au înarmat cu scuturi şi bastoane şi cu gaze lacrimogene. Cu toate acestea, toate măsurile au fost în van.

Un incident similar s-a produs şi în urmă cu două zile, când forţele braziliene de menţinere a păcii au fost nevoite să recurgă la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea flămândă. 'Din cauza numărului insuficient de militari nu am reuşit să asigurăm ordinea şi securitatea în timpul distribuirii asistenţei umanitare, populaţia a încercat să prade alimentele punând în pericol viaţa personalului civil şi militar al ONU' - se menţionează într-un raport al contingentului brazilian.

Cu câteva zile înainte, poliţia haitiană împuşcase un tânăr pentru furtul unor pungi de orez dintr-un magazin local. Proprietarul magazinului a declarat ulterior că tânărul nu furase nimic din magazin, ci luase pungile cu orez căzute în drum dintr-un camion ce transporta ajutor umanitar. Şoferul maşinii a spus după ce aceea că îi dăduse în dar orezul pentru care tânărul a murit.

×
Subiecte în articol: externe