x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni au celebrat solstițiul de vară la Stonehenge

Mii de oameni au celebrat solstițiul de vară la Stonehenge

21 Iun 2019   •   13:11
Mii de oameni au celebrat solstițiul de vară la Stonehenge

Aproximativ 10.000 de persoane, conduse de druizi, au participat vineri la ceremoniile organizate pentru a celebra solstiţiul de vară la Stonehenge, un ansamblu megalitic din Marea Britanie inclus în patrimoniul mondial UNESCO şi celebru pentru cele patru cercuri concentrice ale sale, realizate din blocuri de piatră vechi de 4.500 de ani, informează DPA.
Participanţii au pătruns în interiorul cercului principal de la Stonehenge înainte de răsăritul Soarelui în ziua solstiţiului de vară - cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică -, care a devenit vizibil pe cer în Marea Britanie la ora locală 04:52.
Potrivit English Heritage, instituţia care administrează monumentul Stonehenge, aflat în partea sudică a comitatului Wiltshire, la evenimentul de vineri au participat aproximativ 10.000 de persoane. 
"A fost o atmosferă minunată şi frumoasă, Soarele a strălucit, iar răsăritul a fost întâmpinat cu strigăte puternice de bucurie", a declarat pentru BBC Kate Logan, reprezentantă a English Heritage.
Venerarea de către druizi a forţelor naturale are la bază străvechi practici spirituale şi şamanice din Marea Britanie şi alte regiuni ale Europei, inspirate în special din tradiţiile celte. 
Potrivit arheologilor, cercul principal de la Stonehenge, ce are un diametru de 30 de metri, a fost construit în scopuri ceremoniale religioase sau politice.
Ciclurile agricole sezoniere i-ar fi inspirat pe oamenii din Neolitic să construiască acest monument impresionant, realizat din blocuri de piatră cu greutatea de 25 de tone, aliniate pentru a corespunde mişcării Soarelui pe bolta cerească.
Cercul de pietre de la Stonehenge este închis în mod obişnuit pentru vizitatori, în scopul protejării sitului, însă este deschis pentru public cu ocazia solstiţiilor de vară şi de iarnă şi a altor evenimente speciale. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: stonehenge