x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni participă la Marea Adunarea Centenară de la Chișinău, dedicată Unirii Basarabiei cu România

Mii de oameni participă la Marea Adunarea Centenară de la Chișinău, dedicată Unirii Basarabiei cu România

25 Mar 2018   •   13:40
Mii de oameni participă la Marea Adunarea Centenară de la Chișinău, dedicată Unirii Basarabiei cu România
Sursa foto: Foto: unimedia.ro

O manifestaţie dedicată Unirii Basarabiei cu România, în urmă cu 100 de ani, pe 27 martie 1918, a fost convocată duminică la Chişinău. Demonstraţia, la care şi-au anunţat participarea cele peste 130 de primării semnatare ale declaraţiei de ReUnire, principalele partide de opoziţie din Republica Moldova şi lideri ai unor importante partide din România, se va desfăşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale, informează Radio Chişinău şi Agora.md. 

Manifestaţia de duminica, 25 martie, va fi un test de democraţie pentru Republica Moldova, susţin organizatorii. Ea se anunţă a fi una paşnică, în pofida faptului că oamenilor li se inoculează teama că ar putea avea loc provocări, susţin liderii mişcării unioniste. 

Manifestaţia este programata sa înceapă de la ora 12:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind aşteptaţi să participe peste 100.000 de oameni, potrivit Agora.md. 

Organizatorii Marii Adunări Centenare, care urmează să celebreze 100 de ani de la Marea Unire, programată pentru duminică la Chişinău, au anunţat vineri că au invitat observatori din partea UE să monitorizeze modul de desfăşurare a manifestaţiei 

Potrivit preşedintelui Mişcării Civice 'Tinerii Moldovei', Anatol Ursu, "lumea este la propriu intimidată şi speriată, ca să nu participe la acest eveniment". "Va fi o manifestare absolut paşnica, va fi o sărbătoare. Suntem în linie dreapta pentru Unire', a declarat Ursu într-o conferinţă de presă. 

La rândul său, primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni, Petru Frunze, unul dintre semnatarii Declaraţiei de ReUnire, i-a chemat pe susţinătorii Unirii "să nu le fie teamă". "Îi îndemn pe toţi cei care au semnat Declaraţii de ReUnire să se mobilizez pentru a informa şi alte persoane, şi împreună toţi să fim o voce. Să înţeleagă autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului că poporul îşi doreşte Unirea", a spus Petru Frunze.

Din România, la Adunarea Centenară vor participa, potrivit Radio Chişinău, reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice. Traian Băsescu, Ludovic Orban, Titus Corlăţean, Constantin Codreanu - sunt câteva nume anunţate să participe la acest eveniment. 

Liderii politici aflaţi la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitaţiei de a lua parte la această Adunare. 

La nivel oficial, la 27 martie nu va fi organizată nicio acţiune, iar Partidul Socialiştilor a cerut instituţiilor de forţă să oprească "pătrunderea" în Republica Moldova a ceea ce a numit "provocatori din statul vecin'. 

Însă, o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, din care vor face parte deputaţi de la guvernare şi din opoziţie, condusă de şeful legislativului Andrian Candu, şi o alta din partea guvernului vor participa pe 27 martie la şedinţa solemna organizată de cele doua camere reunite ale parlamentului României.AGERPRES

×