x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de persoane manifestă violent la Skopje după ce preşedintele a amnistiat lideri politici

Mii de persoane manifestă violent la Skopje după ce preşedintele a amnistiat lideri politici

14 Apr 2016   •   20:49
Mii de persoane manifestă violent la Skopje după ce preşedintele a amnistiat lideri politici

Câteva mii de opozanţi ai preşedintelui macedonean Gjorge Ivanov s-au adunat joi seară, la Skopje, pentru a denunţa decizia sa de a opri prin decret procedurile judiciare care vizează lideri politici într-un scandal ce destabilizează Macedonia de aproape doi ani, informează AFP.

Aceasta este a treia noapte de proteste în capitala Macedoniei. Marţi, manifestaţiile au fost marcate de incidente, între care şi devastarea unor birouri aparţinând administraţiei prezidenţiale.

Opoziţia social-democrată, SDSM, acuză VRMO-DPMNE (dreapta conservatoare, la putere) şi în special pe omul forte al ţării, fostul premier Nikola Gruevski, care se numără printre personalităţile amnistiate marţi de Gjorge Ivanov, că au pus în aplicare un vast sistem de supraveghere telefonică a mii de persoane, jurnalişti, oameni politici, lideri religioşi.



O operaţiune de destabilizare pusă la cale din străinătate, răspunde puterea, care, în urma acestor acuzaţii, a demarat proceduri judiciare pentru spionaj împotriva principalului opozant, şeful SDSM - Zoran Zaev -, a cărui formaţiune politică intenţionează să boicoteze viitoarele alegeri, prevăzute pentru 5 iunie.

Cele două tabere se acuză reciproc de corupţie în această ţară din Balcani confruntată de mai multe luni cu criza migranţilor. AGERPRES

×
Subiecte în articol: protest skopje