x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul Justiţiei din Bulgaria intră tare în CSM

Ministrul Justiţiei din Bulgaria intră tare în CSM

de Sînziana Stancu    |    18 Sep 2009   •   00:00

Consiliul Suprem al Magistraturii (SJC) din Bulgaria a primit o avertizare clară din partea ministrului Justiţiei, Margarita Popova.



Popova e hotărâtă să îi determine pe magistraţii celui mai înalt for judecătoresc din ţară să lase de-o parte intrigile şi să-şi îmbunătăţească activitatea, relatează Sofia Echo.

La 11 septembrie, ministrul Justiţiei a s-a întâlnit cu membrii SJC, informându-i în legătură cu discuţiile ei la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles. Cu această ocazie, membrii SJC au fost criticaţi pentru prima oară în mod deschis pentru activitatea lor.

ULTIMATUM
Popova a cerut SJC să fie mai activ şi să adopte politici transparente, atunci când face numiri sau amendează legi. Deşi SJC a fost criticat anterior, aceasta a fost prima oară când membrilor săi li s-a dat un ultimatum atât de clar de a se schimba. Până în prezent, SJC a fost criticat în principal pentru politica sa de numiri, mai ales de către organizaţii neguvernamentale, magistraţi şi avocaţi.

Schimbarea Guvernului în iulie 2009 a adus la putere un nou partid, GERB, care a numit în funcţia de ministru al Justiţiei un procuror respectat, nu un judecător sau avocat, aşa cum a fost cazul după 2001, sugerându-se intenţia unei mai mari transparenţe. Un exemplu în acest sens îl constituie faptul că la şedinţa de la 11 septembrie Popova le-a permis reporterilor să fie prezenţi.

LECŢIA DE LA BRUXELLES
"Până când comunitatea magistraţilor nu simte că există transparenţă, onestitate şi deschidere în activitatea SJC, schimbările în Justiţie nu vor avea loc. Dacă acest lucru nu se întâmplă, am putea fi înlocuiţi", a spus ea. Spre deosebire de alte ocazii, avertizările lui Popova, care a primit recent sprijinul Comisiei Europene pentru acţiunile ei ca ministru, au fost de această dată aprobate de membrii SJC. Lazar Gruev, preşedintele Curţii Supreme de Casaţie, a descris cuvintele lui Popova ca fiind un "catharsis pentru sistem".

×
Subiecte în articol: externe