O nenorocire nu vine niciodată singură: ca şi cum dezastrul produs de cutremurul de săptămâna trecută nu era de ajuns, un seism puternic a lovit ieri-dimineaţă Haiti, îngrozind locuitorii care au ieşit din case ţipând.
Noul cutremur a avut magnitudinea de 6 grade şi s-a produs la opt zile de la seismul de 7 grade din 12 ianuarie, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), citat de AFP. Epicentrul a fost localizat la numai 10 kilometri adâncime şi la distanţa de 59 de kilometri vest de capitala haitiană Port-au-Prince. Cutremurul de la 12 ianuarie s-a soldat cu 75.000 de morţi, 250.000 de răniţi şi un milion de sinistraţi. Mişcarea telurică de ieri a durat câteva secunde, la ora când Port-au-Prince se trezea, producând panică. Nu au fost semnalate victime, dar unele clădiri şubrezite anterior s-au prăbuşit.Numărul total al persoanelor salvate a ajuns la 121, după cum a precizat Biroul de coordonare a afacerilor umanitare din cadrul ONU (OCHA), prin vocea purtătoarei de cuvânt, Elisabeth Byrs. "Acestea sunt, precum se spune, miracolele celei de-a şaptea zi", a adăugat Byrs.
Dar, pe măsură ce timpul trece, scad şansele de a mai găsi supravieţuitori. Elisabeth, o fetiţă de numai 23 de zile, a fost scoasă vie şi teafără de sub ruinele unei case din Jacmel, la şapte zile de la seism. Hoteline Losana, o tânără în vârstă de 25 de ani, a fost scoasă vie, conştientă, în bună formă de sub ruinele unui supermarket, marţi seară.
Tânăra a supravieţuit, deoarece a stat tot timpul întinsă într-o poziţie ce i-a permis să respire şi să facă unele mişcări. Miraculos este că a supravieţuit, deşi nu a băut şi nu a mâncat nimic şapte zile. În aceeaşi zi, Anna Zizi (70 de ani) a fost scoasă de sub ruinele Catedralei din Port-au-Prince. Ea a început să cânte când a ajuns la lumină.
Salvatorii au lăcrimat, în timp ce Anna Zizi era pusă pe o targă. Se pare că salvatorii au comunicat cu ea şi i-au dat să bea apă printr-un tub.
Un român calculează dezastrele
Florin Diacu, profesor de origine română, stabilit în Canada, a publicat o carte despre anticiparea dezastrelor prin calcule matematice, care a fost prezentată de Wall Street Journal. În "Mega Disasters" ("Megadezastre"), Diacu arată că ecuaţiile diferenţiale ar putea fi folosite pentru a acoperi unele lacune ştiinţifice şi, totodată, cum poate fi minimalizată incertitudinea din dinamicile neliniare (teoria haosului) pentru a anticipa dezastrul. Născut la Sibiu, Diacu a absolvit Facultatea de Matematică din Bucureşti. A plecat din România în 1988.
A obţinut doctoratul la Heidelberg (Germania). În Canada, a lucrat la Centrul de Cercetări Matematice din Montreal apoi ca profesor la Universitatea din Victoria, al cărei Institut Pacific de Ştiinţe Matematice l-a condus între 1999 şi 2003.