x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mircea Badea despre războiul din Israel: „Vom asista la moartea mitului Inteligenţei Artificiale în serviciile secrete”

Mircea Badea despre războiul din Israel: „Vom asista la moartea mitului Inteligenţei Artificiale în serviciile secrete”

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2023   •   15:00
Mircea Badea despre războiul din Israel: „Vom asista la moartea mitului Inteligenţei Artificiale în serviciile secrete”
Sursa foto: Hepta

Realizatorul TV, Mircea Badea, a comentat acuzațiile aduse autorităților israeliene că ar fi ignorat avertismentele privind atacul grupării palestiniene Hamas.

Mircea Badea, despre conflictul Hamas din Israel-Gaza

Iranul s-ar afla în spatele atacurilor de amploare ale Hamas în Istal, potrivit publicaţiei The Wall Street Journal. 

Decizia de realizare a unor incursiuni aeriene și terestre ar fi fost luată de cele două părți în august 2023, scrie și Le Figaro. Mai multe reuniuni au avut loc la Beirut pentru a detalita ofensiva palestiniană, la care ar fi participat ofițeri din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran.

Iranul ar fi furnizat în ultimii ani rachete în valoare de zeci de milioane de dolari către Hamas, potrivit liderului grupării Ismail Hanieyeh care a dezvăluit în 2022 că Iranul a plătit 70 de milioane de dolari formațiunii pentru a o ajuta să dezvolte rachete şi sisteme de atac împotriva statului Israel. Într-un interviu pentru Al-Jazeera, Hanieyeh a spus că diferite ţări ajută la finanțarea grupului, dar Iranul este cel mai mare donator.

După atacul surpriză de sâmbătă, avioanele israeliene au lovit ținte din Gaza, în timp ce forțele terestre au luptat pentru a recâștiga controlul asupra satelor și orașelor de la granița cu fâșia Gaza, care fuseseră cucerite de Hamas.

Întrebat, cum a fost posibil acest atac şi de ce cei responsabili pentru securitate nu au avut aceste informaţii, Mircea Badea a spus:

"Eu cred că vom asista în următoarea perioadă la moartea mitului inteligenței artificiale. Eu personal n-am niciun fel de îndoială că noua manieră, inclusiv în serviciile secrete și de abordare sau a orice cu scenarii de AI și totul bazându-te în aproape în exclusivitate, și-a dovedit în zilele noastre falimentul.

Sigur că poate că Iranul, adică toate indiciile, şi cumva e și cam în sens, cum ar spune cetățeanul american, că Iranul e. Am înțeles că Iranul a făcut nasoale și au vrut să facă nasoale. Dar ce au făcut ceilalți? Cred s-au bazat mult pe AI", a spus Mircea Badea. 

"Niciodată inteligența umană și simțurile umane nu vor putea fi înlocuite, mai ales când e vorba de a preveni un război de inteligență artificială, de supraveghere electronică. Ne-am dezvoltat foarte mult, am crescut noi capacități, dar omul rămâne resursa cea mai importantă pentru culegerea de informații și pentru supravegherea unui inamic care, iată, a dat o lovitură mortală statului Israel. Și trebuie să fie o lecție pentru noi", a afirmat și analistul militar Radu Tudor. 

×