x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mircea Geoană spune că este momentul ca Suedia și Finlanda să adere la NATO

Mircea Geoană spune că este momentul ca Suedia și Finlanda să adere la NATO

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   15:30
Mircea Geoană spune că este momentul ca Suedia și Finlanda să adere la NATO
Sursa foto: Hepta

Este momentul ca Suedia și Finlanda să adere la NATO, a spus Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței, care a precizat că este de neconceput ca aliații să nu acționeze dacă este amenințată securitatea celor două țări, scrie Reuters.

Și ministrul finlandez al Apărării, Mikko Savola, spus că este important ca aceste state să facă parte din NATO, în cadrul unei conferințe privind "dDemocraţia contra autocraţiei, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei".

Suedia și Finlanda și-au depus candidaturile la Alianță în aprilie 2022, însă Turcia se opune din cauza adăpostirii unor șefi ai grupărilor kurde pe teritoriul acestor țări. Recent, Ankara a spus că este de acord cu admiterea Finlandei, nu și a Suediei, după proteste la Stockholm, în cadrul cărora a fost ars Coranul și a unui manechin care îl înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Cele două state nordice vor să renunțe la neutralitatea lor ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Însă prin statutul NATO, primirea de noi membri se face cu unanimitate de voturi. Deocamdată Turcia și Ungaria se opun. 

 

×
Subiecte în articol: nato suedia finlanda mircea geoana