x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mişcarea separatistă cecenă condamnă atentatele din Moscova

Mişcarea separatistă cecenă condamnă atentatele din Moscova

29 Mar 2010   •   00:00

Un purtător de cuvânt al mişcării separatiste cecene a condamnat atentatele comise luni dimineaţă la metroul din Moscova, precizând că mişcarea sa nu poate sprijini asemenea atacuri, relatează cotidianul danez Politiken, în ediţia electronică.

"Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este teribil. Suntem întristaţi de ceea ce s-a întâmplat şi condamnăm acest lucru. Nu putem sprijini niciodată acest tip de acţiune", a declarat Usman Ferzauli, un purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al mişcării separatiste din Cecenia, care locuieşte în Danemarca.

Cel puţin 38 de persoane au murit şi alte 60 au fost rănite în două explozii produse la metroul din Moscova luni dimineaţă. Potrivit unor informaţii, atacurile sinucigaşe ar fi fost comise de gruparea cunoscută drept Văduvele Negre, femei musulmane din Caucazul de Nord care au pierdut membri ai familiei luptând cu forţele ruse.

Ferzauli s-a distanţat însă de această idee. "Tacticile ruse nu se schimbă niciodată. Orice autoritate rusă va spune acum că sunt legături cu Caucazul de Nord şi că Văduvele Negre sunt responsabile. Dar sincer, nu au avut timp să investigheze nimic deocamdată. Şi totuşi, au o idee clară despre cine a fost în spatele celor două atentate sinucigaşe. Nu pare cam ciudat?", a precizat Ferzauli pentru Politiken.

"Dacă se dovedeşte că au fost comise de Văduvele Negre, atunci cum pot să le explic - toată brutalitatea ruşilor din ultimii 10-15 ani, câţi băieţi şi bărbaţi au fost ucişi de forţele ruse (...). În această situaţie, trebuie să ne amintim de necesitatea ca părţile să discute. Nu există scuze pentru uciderea unor oameni nevinovaţi", a apreciat el.

"Ceea ce s-a întâmplat nu este acceptabil. Este terorism. Nu trebuie să ne coborâm la nivelul brutalităţii ruşilor în Cecenia, care a inclus de asemenea femei şi copii", a conchis Ferzauli.

×
Subiecte în articol: externe