x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misterele din Ambasada Palestiniană de la Praga

Misterele din Ambasada Palestiniană de la Praga

de Istvan Deak    |    06 Ian 2014   •   08:31
Misterele din Ambasada Palestiniană de la Praga
Ce spune fiica ambasadorului mort într-o explozie în prima zi din an

Chiar în prima zi a a anului, o ştire interesantă atrăgea atenţia presei internaţionale. Ambasadorul palestinian în Republica Cehă a fost rănit, ulterior decedând, în urma unei explozii produse în apartamentul său din capitala cehă.

Grav rănit în explozie, diplomatul a fost transportat de urgenţă la spital, dar şi-a pierdut viaţa chiar acolo.
Cauza exploziei nu este deocamdată cunoscută şi face obiectul unei anchete.

Antifurtul blestemat

Conform presei cehe şi Ministerului palestinian de Externe, deflagraţia ar fi survenit în momentul declanşării alarmei antifurt atunci când ambasadorul a încercat să deschidă seiful care fusese adus de la fostul sediu al misiunii diplomatice palestiniene în apartamentul unde el s-a mutat recent.

Un accident

Potrivit unei surse guvernamentale cehe citate de Reuters, autorităţile locale considerau, imediat după incident, puţin probabilă ipoteza unui atentat şi luau în calcul mai degrabă posibilitatea unui accident, unele seifuri fiind prevăzute cu mecanisme de distrugere a documentelor atunci cineva încearcă să forţeze deschiderea lor.

Arme la reşedinţa ambasadorului

A doua zi, însă, poliţia cehă a descoperit arme la reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga, unde anchetatorii cehi şi experţii palestinieni au continuat ancheta privind explozia. Poliţia a anunţat că a descoperit arme neînregistrate în Republica Cehă. Potrivit unor speculaţii de presă, ele ar fi fost mai mult de 70.

Doar 12, nu 70

Douăsprezece arme, între care pistoale mitralieră şi pistolete, au fost descoperite la reşedinţa ambasadorului, a anunţat duminică şeful poliţiei pragheze, Martin Cervicek, citat de site-ul cotidianului Dnes.

“Trebuie să protestez energic împotriva unor informaţii false potrivit cărora poliţiştii ar fi descoperit circa 70 de arme. Este un nonsens”, a dezminţit duminică şeful poliţiei pragheze, refuzând să ofere detalii suplimentare.

”Vom supune aceste arme unei examinări genetice şi balistice. Nicio altă informaţie nu va fi dată publicităţii înaintea acestei analize”, a mai spus Cervicek, citat de www.idnes.cz.
Poliţia cehă îşi continuă ancheta în colaborare cu experţi palestinieni.

”Deflagraţia a fost rezultatul unei manipulări necorespunzătoare a unui explozibil”, a fost prima concluzie a şefului poliţiei, excluzând în primele momente ale anchetei un act terorist.

Mitraliere şi alte arme ilegale

Săptămânalul ceh de mare tiraj Respect a semnalat joi pe site-ul său, citând surse din cadrul poliţiei, că aceasta a descoperit mitraliere şi alte arme ilegale, cu care se poate echipa o unitate de luptă de zece oameni.

Potrivit ziarului citat, ambasadorul Jamal al-Jamal ar fi manevrat probabil greşit o bombă care se afla în seif. Anterior, purtătorul de cuvânt al poliţiei cehe, Andrea Zulova, a indicat că explozia a fost cauzată probabil de un sistem exploziv antifurt plasat la uşa seifului.

Într-un interviu acordat joi pentru postul de radio Vocea Palestinei, şeful diplomaţiei Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) Riyad al-Malki a calificat această explozie drept un “accident de muncă”, provocat de un sistem de siguranţă vechi, acţionat de o deschidere incorectă. În schimb, un purtător de cuvânt al Autorităţii Palestiniene a declarat că seiful ar fi fost nou, folosit de multe ori şi era lipsit de sisteme de detectare a intruziunilor.

Fiica nu crede în teza accidentului

Fiica ambasadorului, Rana, nu crede în versiunea accidentului. “Ceea ce este sigur, este că nu a fost vorba despre un accident”, a declarat Rana al Jamal într-un interviu pentru ziarul Dnes.
Ea este convinsă că explozivul a fost amplasat în interiorul misiunii diplomatice când a fost realizată recenta renovare şi mutarea ambasadorului la Praga. S-ar putea să fie un motiv “politic sau de altă natură” în spatele morţii ambasadorului, a mai declarat aceasta, adăugând că nu ştie cine ar fi făcut asta şi nici nu doreşte să acuze pe cineva.

Îngrijorare în vecini

Mai mulţi locuitori ai capitalei cehe şi-au exprimat îngrijorarea cu privirea la descoperirea de arme ilegale în reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga, relatează Associated Press.
Primarul districtului Suchdol, acolo unde este situat complexul care găzduieşte reşedinţa ambasadorului, a spus că va depune plângere la autorităţile cehe. “Ne-am pierdut încrederea în diplomaţi. Ne simţim dezamăgiţi de ei”, a declarat vineri, pentru Associated Press, primarul Petr Hejl, după ce a primit plângeri de la localnici.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Andrea Zoulova, a spus vineri că nu se ştie deocamdată cu exactitate de ce palestinienii aveau arme acolo. Ea nu a precizat câte arme au fost găsite şi nici cât de vechi erau acestea.

Ministerul de Externe a anunţat vineri că aşteaptă o explicaţie din partea palestinienilor.

Aliat al Israelului

Cehia a fost una dintre puţinele ţări care au votat anul trecut împotriva recunoaşterii unui stat palestinian la ONU şi este un aliat al Israelului în Uniunea Europeană.

Totuşi, cehii tolerează statutul diplomatic al reprezentanţei palestiniene, care datează din timpul Războiului Rece, când blocul sovietic, din care făcea parte şi Cehoslovacia, avea relaţii bune cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

×