x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misterul insanatosirii fostului agent rus Serghei Skripal

Misterul insanatosirii fostului agent rus Serghei Skripal

13 Apr 2018   •   08:09
Misterul insanatosirii fostului agent rus Serghei Skripal

Chimistul Vil Mirzaianov, expertul care se considera creatorul agentului neurotoxic "Noviciok", a explicat cum a fost posibil ca fostul agent dublu Serghei Skripal si fiica lui Iulia se se insonatoseasca dupa ce au fost otraviti cu respectiva substanta in Marea Britanie.

 

Intervievat de postul de radio "Kommersant FM", Mirzaianov a declarat ca, in data de 4 martie, acest agent nerotoxic "nu putea fi folosit decat de un idiot, care nu stie nimic despre proprietatile substantei". Chimistul a aratat ca "Noviciok" devine extrem de instabil in conditii de umiditate, iar in ziua in care s-a atentat la viata lui Skripal si a fiicei sale, la Salisbury a fost ceata.

MIrzaianov a spus, de asemenea, ca, sub regimul sovietic, substanta a fost testata numai in conditii de aer uscat. Cand "Noviciok" intra in contact cu umiditate, concentratia scade de cateva ori.

"Daca este aruncat in apa, dupa cateva ore nu mai ramane nici din otrava, intelegeti? In apa se dizolva imediat. Iar daca apa este sarata, dupa cateva minute, nici urma de Noviciok", a afirmat chimistul rus, care traieste, in prezent, in Statele Unite.

×