Fostul lider militar al sarbilor bosniaci a fost adus in fata unui tribunal pentru crime de razboi. Generalul Ratko Mladici a fost condus in fata judecatorului sarb pentru a i se citi actul de acuzare, transmite Agentia France Presse, citata de Mediafax.
Mladici, inculpat pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii de catre Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a fost arestat in aceasta dimineata "pe teritoriul Serbiei". Inainte de a fi adus la tribunal, "macelarul din Balcani", unul dintre principalii artizani ai razboiului din Bosnia, in care si-au pierdut viata, intre 1992 si 1995, cel putin 200.000 de persoane, Ratko Mladici a fost supus unui control medical, aceasta fiind procedura legala.
Genocidul este crima cea mai grava din dreptul international si, totodata, una dintre acuzatiile cel mai dificil de dovedit, informeaza France Presse, citata de Mediafax. |n dreptul international, genocidul este recunoscut din 1948, prin Conventia ONU, care stipuleaza ca:
- omorul
- atingerile grave aduse integritatii fizice si mentale
- supunerea intentionata a membrilor unui grup la conditii de existenta menite sa antreneze distrugerea sa fizica totala sau partiala
- masurile vizand sa impiedice nasterile in cadrul grupului
- transferul fortat de copii din cadrul grupului intr-un alt grup
constituie crime de genocid, daca sunt comise cu intentia de a distruge cu totul sau in parte un grup national, etnic, rasial sau religios.
Cedric Ryngaert, specialist in drept international la Universitatea Utrecht din Olanda, sustine ca "este dificil sa se demonstreze ca autorul a avut, cu adevarat, aceasta intentie specifica de a extermina un grup. Se spune despre genocid ca este crima crimelor. Fara intentia specifica, devine o crima impotriva umanitatii".
Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie a pronuntat o condamnare, confirmata in apel, in aprilie 2004, pentru fapte de genocid, contra generalului sarb din Bosnia Radislav Krstici, pentru masacrarea a aproximtiv 8.000 de baieti si barbati musulmani, la Srebrenita (estul Bosniei), in iulie 1995. Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, arestat in 2008, este acuzat de doua capete de genocid, pentru masacrul de la Srebrenita si crime comise in Bosnia, in 1992. Curtea Internationala de Justitie, cea mai inalta instanta judiciara a Organizatiei Natiunilor Unite, a confirmat, in februarie 2007, ca masacrul de la Srebrenita a fost un genocid.