x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mladici nu-şi va vedea nici începutul procesului.

Mladici nu-şi va vedea nici începutul procesului.

de Sînziana Stancu    |    30 Mai 2011   •   21:00
Mladici nu-şi va vedea nici începutul procesului.

Avocatul lui Ratko Mladici a declarat ieri ca fostul comandant militar al sarbilor bosniaci este foarte bolnav si s-ar putea sa moara inainte de a fi judecat pentru genocid si alte crime de razboi, scrie Daily Mail. Avoca­tul Milos Saljici a solicitat un consult medical amanuntit pentru clientul sau in varsta de 69 de ani, care ar urma sa fie dus cat de curand in inchisoarea Tribunalului Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPIY), de la Haga, urmand a fi judecat. Saljici a mai spus ca Mladici, care a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute, ar fi suferit cel putin doua infarcturi in cei 16 ani cat a stat 'ascuns'. De fapt, toata lumea stia unde se ascunde, iar sarbii au prefe­rat sa nu-l predea pana de curand, cand Belgradul a schimbat brusc foaia, pentru ca i-a suras, in final, calea integrarii europene.

Saljici declarase ieri dimineata ca va trimite in cursul dupa-amiezii, prin e-mail, actiunea de Apel la cererea de extradare a inculpatului, formulata de procurorii TPIY. O oficialitate a Ministerului sarb al Justitiei, Slobodan Homen, a declarat ieri ca 'tri­miterea apelului prin e-mail este o incercare de a amana procesul de extradare' a inculpatului. Mladici este acuzat in principal de genocid, ordonand, in 1995, in enclava musulmana Srebrenita un adevarat ma­sa­cru, in urma caruia au murit aproxi­ma­tiv 8.000 de musulmani, masacru care a fost considerat a fi cel mai mare genocid de dupa cel de-al doilea razboi mondial, din Europa.

Arestarea lui Mladici chiar inaintea summit-ului G-8, unde se stia ca se va discuta si despre soarta europeana a Serbiei, reflecta si mai bine 'dispozitia schimbatoare' a Belgradului, dupa cum au apreciat unii analisti si comentatori politici occidentali, citati de Time. Drumul Serbiei spre Uniunea Europeana este inca in faza de tatonare si, in plus, este presarat cu multe obstacole, mai ales din interior, de la nationalistii nostalgici, dar si din exterior, ceea ce ar putea explica 'schimbarile de dispozitie' ale Belgradului. De pilda, presedintele pro-occidental Boris Tadici abia a asteptat sa anunte, cu prilejul summit-ului G-8, arestarea 'celui mai cautat criminal de razboi din Europa', ca pe 'o tema' grea de la Bruxelles indeplinita de Belgrad. Acelasi Tadici, care a fost la Srebrenita sa comemoreze masacrul, a boicotat in schimb, impreuna cu alte tari, in ziua arestarii lui Mladici, intalnirea cu presedintele american Barack Obama din Polonia, pentru ca fusese invitat si presedintele fostei provincii sarbe Kosovo, a carei independenta declarata unilateral nu a fost recunoscuta de Belgrad.

Un alt obstacol in calea aderarii Serbiei la UE este ingrijorarea populara ca Serbia ar putea ceda prea mult in fata Vestului. O dovada 'vie' in acest sens o constituie recentele pro­tes­te violente fata de arestarea lui Mladici, pe care multi sarbi il considera un erou patriot. Un sondaj de opinie realizat cu trei saptamani inaintea arestarii lui arata ca 51% dintre cei intervievati nu l-ar fi predat TPIY pe 'eroul' lor pentru nimic in lume. Nu in ultimul rand, anul viitor, presedintele Tadici va avea de infruntat in alegeri opozitia din ce in ce mai puternica a nationalistilor sarbi.

×
Subiecte în articol: externe