x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong-Il provoacă alertă maximă în Coreea de Sud

Moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong-Il provoacă alertă maximă în Coreea de Sud

de Mediafax    |    19 Dec 2011   •   05:37
Moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong-Il provoacă alertă maximă în Coreea de Sud

Coreea de Sud si-a plasat armata in stare de alerta si a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, dupa anuntul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-il, au declarat surse oficiale, citate de AFP.

Seulul i-a cerut de asemenea aliatului sau american, care mentine 28.500 de militari pe teritoriul sau, sa sporeasca supravegherea prin satelit si cu avioanele, a precizat un purtator de cuvant al Statului Major al armatei sud-coreene.

Nici o activitate neobisnuita nu a fost observata in orele care au urmat anuntului privind decesul lui Kim, facut luni la ora locala 12:00 (5:00, ora Romaniei).

Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak si-a anulat toate intalnirile si a convocat un Consiliu de Securitate Nationala la "Casa Albastra", numele resedintei prezidentiale. "Toti functionarii Casei Albastre sunt plasati in stare de alerta", a precizat purtatorul sau de cuvant.

"Monitorizarea si securitatea zonelor frontaliere au fost consolidate. Suntem foarte atenti la orice miscare a armatei din Nord", a subliniat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii. "Toti comandantii sunt in alerta, iar Coreea de Sud si Statele Unite accentueaza impartasirea de informatii militare", a adaugat el.

Cele doua Corei sunt din punct de vedere tehnic inca in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului din Coreea (1950-1953).

Relatiile deja precare dintre cele doua Corei s-au deteriorat in martie 2010, cand Seulul a acuzat Phenianul ca a atacat cu torpile o corveta militara, omorand 46 de marinari.

Phenianul a dezmintit intotdeauna ca s-a aflat la originea acestui atac. Dar artileria nord-coreeana bombarda cateva luni mai tarziu, in noiembrie, o insula sud-coreeana din apropierea frontierei lor maritime comune, provocand moartea a patru persoane, intre care doi civili.

O mare parte a trupelor nord-coreene, din totalul de 1,1 milioane de militari, este stationata de-a lungul frontierei demilitarizate.

Aceasta fasie de pamant de doi kilometri, in realitate ultrasecurizata, se intinde de ambele parti ale liniei de demarcatie, lunga de 240 de kilometri. Ea consacra din 1953 impartirea intre un Nord comunist si un Sud capitalist.

Armata sud-coreeana este formata din 650.000 de militari.

×