x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea unui lider al Bisericii Ortodoxe, critic al lui Putin

Moartea unui lider al Bisericii Ortodoxe, critic al lui Putin

07 Noi 2022   •   11:51
Moartea unui lider al Bisericii Ortodoxe, critic al lui Putin
Sursa foto: Hepta

Șeful Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a murit la vârsta de 81 de ani.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea a murit luni, au anunțat medicii săi, potrivit Reuters. Acesta avea 81 de ani și a fost un personaj energic care a înfruntat elementele pro-ruse în una dintre cele mai vechi biserici din lume.

Chrysostomos s-a numărat printre liderii ortodocși care au recunoscut independența Bisericii ucrainene după ce aceasta s-a rupt de Moscova în 2020. Organismul de conducere al Bisericii Ortodoxe Cipriote, Sfântul Sinod, a fost de acord să recunoască independența Bisericii din Ucraina, deși unii membrii au votat împotrivă, amenințând cu o ruptură.

De asemenea, Chrysostomos, care a fost ales arhiepiscop în 2006, a criticat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina.

„Domnul Putin poate merge la biserică, se poate împărtăși, dar în același timp ucide. Aceasta este Ortodoxia lui?", a declarat el într-un interviu acordat anul acesta pentru Cyprus Broadcasting Corporation.

Diagnosticat cu cancer în urmă cu patru ani, Chrysostomos i-a criticat și chiar i-a amenințat cu concedierea pe clericii care se împotriveau vaccinării în timpul pandemiei. Totodată, el a criticat vehement Turcia, care a invadat treimea nordică a Ciprului în 1974, după o scurtă lovitură de stat.

Luni, în Nicosia, mai mulți preoți îmbrăcați în haine negre au transportat un sicriu de la Arhiepiscopie, unde a murit Chrysostomos, la o biserică din apropiere.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, șeful celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, a declarat că a fost „profund mișcat" de moartea lui Chrysostomos. Patriarhul intenționează să participe la funeraliile lui Chrysostomos, se arată într-o declarație a Patriarhiei Ecumenice.

 

(sursa: Mediafax)

×