x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea unui șef jihadist implicat în răpirea românului din Burkina Faso este dezmințită de al-Qaida

Moartea unui șef jihadist implicat în răpirea românului din Burkina Faso este dezmințită de al-Qaida

17 Iun 2015   •   21:48
Moartea unui șef jihadist implicat în răpirea românului din Burkina Faso este dezmințită de al-Qaida

O grupare libiană conectată la al-Qaida, Ansar Asharia, a dezminţit marţi moartea liderului jihadist algerian Mokhtar Belmokhtar în urma raidului efectuat duminică de aviaţia americană în Libia, relatează AFP.

Guvernul legitim al Libiei (refugiat în estul ţării) a susţinut la scurt timp după raid că Belmokhtar a fost ucis în timp ce se afla la o întâlnire cu lideri ai altor grupări armate libiene, dar Departamentul american de Stat s-a arătat prudent şi nu a confirmat deocamdată informaţia.

Atacul aviaţiei americane, executat duminică dimineaţa, a avut ca ţintă o clădire din localitatea Ajdabiya, situată în estul Libiei, unde s-a presupus că se afla acest lider jihadist. El este responsabil pentru răpirea de-a lungul anilor a zeci de occidentali în regiunea Sahelului, presa afirmând că mulţi dintre aceştia au fost eliberaţi în urma unor răscumpărări plătite de statele de origine ale celor răpiţi.

Gruparea Ansar Asharia a anunţat marţi că în urma respectivului raid 'şapte martiri au fost ucişi', susţinând însă că Belmokhtar nu se află printre ei. Şi pe reţelele de socializare jihadiştii vorbesc tot despre şapte morţi în urma atacului american, iar o altă grupare islamistă locală a publicat poze cu trupurile neînsufleţite ale acestora, alături de numele lor, fără să facă vreo referire la liderul jihadist.

Belmokhtar este printre cei mai căutaţi terorişti, iar Statele Unite au pus pe capul lui o recompensă de cinci milioane de dolari. Născut în anul 1972, el a luptat în Afganistan în anul 1991, unde şi-a pierdut un ochi, astfel că i s-a dat porecla 'Chiorul'. În trecut s-a relatat de mai multe ori că ar fi fost ucis, dar de fiecare dată informaţia a fost în final dezminţită.

Fost lider al grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), şi-a creat la sfârşitul anului 2012 propria grupare teroristă, iar în luna ianuarie 2013 a revendicat luarea de ostatici de la complexul petrolier In Amenas, în Algeria, în urma intervenţiei armatei algeriene 37 de străini fiind atunci ucişi, printre care şi doi români. Tot în 2013, gruparea sa a fuzionat cu o alta, intitulată 'Mişcarea pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (Mujao)', formând actuala grupare jihadistă 'Al-Mourabitoune'

Anul trecut în luna mai, Belmokhtar şi-a reafirmat loialitatea faţă de al-Qaida, în timp ce rivalul său din cadrul 'Al-Mourabitoune' a jurat fidelitate grupării jihadiste Statul Islamic. Acest rival al lui Belmokhtar, ce s-a prezentat sub numele de 'Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune', a revendicat, într-un mesaj audio, răpirea românului dispărut în luna aprilie în Burkina Faso.

×