Partidul Comuniştilor (PCRM) pierde pentru prima dată în ultimii opt ani majoritatea parlamentară, arată rezultatele preliminare anticipate prezentate de Comisia Electorală Centrală. Totuşi, formaţiunea lui Voronin obţine un număr suficient de voturi pentru a bloca alegerea preşedintelui, în cazul în care opoziţia nu va dori să negocieze cu ei.
Potrivit rezultatelor după numărarea a 97% din voturi, Partidul Comuniştilor a obţinut 45,1%, Partidul Liberal Democrat - 16,4%, Partidul Liberal - 14,4%, Partidul Democrat (PDM) - 12,5% şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) - 7,6%. Astfel, arat[ Agerpres, comuniştii ar putea pretinde la 48 de mandate de deputat din cele 101, faţă de 60 de mandate pe care le-au avut în parlamentul format după 5 aprilie. Astfel, deşi obţin cel mai mare scor la alegeri, comuniştii pierd în decurs de câteva luni 12 mandate de deputat, în pofida încercărilor de discreditare masivă a opoziţiei, după protestele din aprilie.
O creştere de plus 4% înregistrează PLDM, iar PL obţine ceva mai mult de un procent faţă de alegerile din 5 aprilie. Totuşi cea mai spectaculoasă creştere o înregistrează PDM, care a obţinut 3% la alegerile precedente. Aceasta datorită aderării fostului comunist Marian Lupu la PDM. În acelaşi timp, AMN a obţinut cu circa 2% mai puţin decât la 5 aprilie. Aceste rezultate ar permite celor patru partide de opoziţie să aleagă conducerea parlamentului şi să formeze guvernul, dar nu şi alegerea preşedintelui, pentru care ar fi necesar dialogul cu PCRM.
Preşedintele moldovean Vladimir Voronin, care este şi lider al PCRM, declara miercuri seara că este dispus să participe la crearea unei coaliţii largi, dar în baza celor cinci principii propuse de PCM în campania electorală, care se referă la măsuri comune anticriză, modernizarea europeană a ţării, reîntregirea ţării, susţinerea identităţii moldoveneşti şi a parteneriatului strategic cu Rusia. "Noi nu vrem o coaliţie doar pentru a împărţi posturile de conducere, după care să ne despărţim", a spus Voronin.
Liderii PLDM, PL şi AMN au respins însă categoric orice alianţă cu comuniştii, inclusiv în interviuri acordate Agerpres. Ei s-au pronunţat în mod constant în favoarea unei coaliţii dintre cele trei partide. Deşi a respins şi el o coaliţie cu comuniştii, liderul PDM a fost însă mai puţin categoric, spunând că nu va accepta o coaliţie separată cu comuniştii.
Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat miercuri seara că cele trei formaţiuni urmează să poarte consultări pentru a veni cu un mesaj comun după alegeri şi a reiterat disponibilitatea creării unei coaliţii, inclusiv cu participarea PDM "dacă vor respecta aceleaşi principii şi valori". Marian Lupu, liderul PDM de asemenea s-a pronunţat în favoarea unei atare coaliţii.
Totuşi, conform acestor rezultate, doar participarea PCRM, respinsă deocamdată de opoziţie, va permite alegerea şefului statului. Până în prezent, partidele au vehiculat trei variante de preşedinte. În primul rând, PCRM a anunţat că rămâne la candidatura propusă şi anterior, actualul premier Zinaida Greceanîi, deşi opoziţia a refuzat în două rânduri să o aleagă în această funcţie. A doua variantă posibilă ar fi Marian Lupu, iar a treia variantă a fost propusă în timpul campaniei de celelalte trei formaţiuni şi anume ca preşedintele să fie o persoană apolitică şi să reprezinte rezultatul unui consens larg.
Ultima variantă ar fi posibilă doar în cazul unei coaliţii largi, ceea ce, cel puţin pentru moment, ar fi greu de realizat. Pe de altă parte, mandatele PCRM şi cele ale PDM le-ar permite celor două formaţiuni să aleagă preşedintele şi să creeze o coaliţie de guvernare. Aceasta ar însemna ca Lupu să fie ales preşedinte, iar comuniştilor să le revină funcţiile de preşedinte al parlamentului şi premier (Voronin şi Greceanîi, spre exemplu), sau ca PDM să revină funcţia de preşedinte al parlamentului, aceasta însă ar însemna că Vladimir Voronin să fie exclus din conducere, deoarece el nu mai are dreptul la încă un mandat de preşedinte, iar funcţia de premier ar fi prea riscantă în condiţiile actualei crize.
Teoretic, mai există şi posibilitatea unei coaliţii dintre PCRM cu PLDM sau PL, dar aceasta este doar o ipoteză de lucru care poate fi practic exclusă din start, date fiind relaţiile dintre cele trei formaţiuni.
Citește pe Antena3.ro