x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Marian Lupu, singurul candidat la funcţia de preşedinte

Moldova: Marian Lupu, singurul candidat la funcţia de preşedinte

04 Dec 2009   •   00:00

Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, este singurul candidat pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova, la ultima rundă de alegeri stabilită pentru data de 7 decembrie, a anunţat preşedintele Comisiei speciale, Ion Pleşca.



Lupu, candidat din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), este singurul care a depus documentele pentru înregistrare la Comisia speciala pentru alegerea preşedintelui, pâna joi, la ora locală 24.00 (24.00 ora României), termenul-limită de depunere a actelor pentru cursa prezidenţială. Pleşca a declarat că membrii comisiei se vor întruni vineri, în şedinţă, pentru a înregistra candidatura lui Lupu.

Marian Lupu este susţinut de peste 20 de deputaţi din cadrul AIE. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, afirma anterior depunerii documentelor că îşi doreşte ca Lupu să fie susţinut şi de câţiva deputaţi comunişti. "Eu am înţeles că ei nu au dorit să-şi pună semnatura din motiv că nu vor să anticipeze discuţiile de la plenara Comitetului Central al PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova)", a spus Diacov.

PCRM nu a înaintat nici o candidatură, dar nu a participat nici la alegerea lui Marian Lupu, la prima încercare, eşuată, din 10 noiembrie. Potrivit unor politicieni şi analişti, o parte dintre deputaţii comunişti consideră deja inevitabile alegerile anticipate, alţii încă mai speră să fie găsit un compromis până lunea viitoare. "Sondajele spun că 60 la sută din populaţie vrea ca preşedintele să fie ales şi să nu admitem alegeri anticipate. Nu am auzit niciodată nici un argument în defavoarea lui Lupu la funcţia de preşedinte. Acum comuniştii dacă nu votează, împing ţara în alegeri anticipate, asta înseamnă că nici o garanţie nu există că vom avea un Parlament capabil să voteze. Totdeauna pot exista două-trei mandate care să nu ajungă pentru a nu vota preşedintele. Atunci de ce ne jucăm de-a experimentele acestea?", întreabă retoric Diacov.

La prima încercare de alegere a şefului statului, la 10 noiembrie, Marian Lupu nu a acumulat numărul necesar de voturi. El a fost votat de cei 53 de deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară. Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele Republicii Moldova poate fi ales cu votul a trei cincimi din totalul deputaţilor, astfel încât Marian Lupu mai are nevoie de opt voturi din partea opoziţiei comuniste.

×
Subiecte în articol: externe