x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldoveni forţaţi să-şi dea rinichii în SUA

Moldoveni forţaţi să-şi dea rinichii în SUA

de Sînziana Stancu    |    26 Iul 2009   •   00:00

Un bărbat din Brooklyn, care cumpăra rinichi de la persoane sărace din ţări est-europene, între care şi R. Moldova, a fost arestat în Statele Unite, sub acuzaţia de trafic de organe.



Levy-Izhak Rosenbaum, un bărbat de 58 de ani, care conducea o reţea de trafic cu organe,  racola donatori de rinichi, în special din ţări est-europene sărace şi îi ameninţa în fel şi chip dacă se răzgândeau, dezvăluie cotidianul isralian Haaretz, citând declaraţiile antropologului american de la Universitatea din California, Nancy Scheper-Hughes. Antropologul a descoperit cazul lui Rosenbaum cu ocazia unor cercetări medicale, iar în urmă cu şapte ani, când primise informaţii despre traficantul de organe de la una dintre sursele ei, a informat FBI-ul despre activităţile traficantului, aflând şi că este unul dintre capii reţelelor clandestine de donatori de organe ce acţionau în toată lumea.  

TĂRZIU
Din păcate, autorităţile federale au reacţionat prea târziu în cazul lui Rosenbaum, bărbatul făcând multe victime, în special în Republica Moldova, după cum dezvăluie, la rândul său, publicaţia NY Daily News. Sursa care a condus-o pe Hughes la Rosenbaum, despre care credea iniţial că e o persoană cu bune intenţii faţă de cei cărora viaţa le era ameninţată, a aflat ulterior adevăratele activităţi ale traficantului chiar de la unii dintre donatori. Aceştia erau nişte oameni nevoiaşi şi naivi din Europa de Est, iar unul din cinci bărbaţi donatori provenea din Republica Moldova. Oamenii lui Rosenbaum îi aduceau pe moldoveni în Statele Unite cu vize false de student sau de turişti şi îi duceau la spital, unde li se extirpau organele, conform învoielii. Pentru un rinichi, donatorii primeau între 2.000 şi 10.000 de dolari, mai scrie publicaţia americană, dezvăluind că Rosenbaum vindea ulterior organul cu preţuri ameţitoare, de până la 180.000 de dolari.

×
Subiecte în articol: externe