x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Molima portocalie

Molima portocalie

de Ana Ilie    |    20 Iun 2005   •   00:00
Molima portocalie

Peste 20.000 de azeri au iesit in strada pentru a cere alegeri libere. Expertii cred ca ar putea fi vorba despre o noua "revolutie portocalie".

"Molima portocalie" a revolutiilor din fostele republici sovietice pare sa fi contaminat si Azerbaidjanul. Mai bine de 20.000 de manifestanti ai Opozitiei, purtand camasi si sepci sau bandane portocalii, s-au adunat la sfarsit de saptamana in capitala Baku, pentru a cere importante reforme electorale inainte de alegerile parlamentare programate in cursul lunii noiembrie. Principala preocupare a Opozitiei este asigurarea unor alegeri "libere". Manifestantii, purtand portretul presedintelui american George Bush, au scandat "Libertate" si "Demisia", la adresa presedintelui Ilham Aliev si a guvernului sau. Asocierea lui Aliev cu lipsa de libertate electorala nu este intamplatoare. Ilham este fiul lui Gaidar Aliev, fostul presedinte azer care a decedat in 2003, nu inainte insa de a organiza o runda de alegeri masluite, in urma carora a fost declarat presedinte "Juniorul".

Cei 20.000 de manifestanti s-au reunit sambata pe strazile capitalei pentru a doua oara in decurs de doar doua saptamani, cu diferenta ca primul mars a fost inabusit de catre politie. Si de aceasta data, peste 200 de politisti inarmati au "vegheat" marsul organizat de cele trei partide de opozitie care formeaza blocul Azadlig (Libertatea). Desi marsul a fost pasnic, mici violente s-au inregistrat intre unii manifestanti si politie, dupa care cei dintai au incercat sa indeparteze fortele de ordine din piata centrala, acolo unde se reunisera miile de protestatari.

CERERI. Partidul Frontul National din Azerbaidjan, Partidul Musavat si Partidul democrat cer modificarea codului electoral si crearea unor comisii electorale paritare, formate din numar egal de reprezentanti ai partidelor. Opozitia mai cere si conditii egale pentru toate partidele pe parcursul alegerilor, accesul la televiziunea de stat, stoparea "persecutiilor politice" si eliberarea tuturor detinutilor politici.

GEOPOLITICA. Occidentul urmareste cu mare atentie ce se intampla in Azerbaidjan, unii experti spunand chiar ca o revolutie portocalie de tipul celor din Georgia, Ucraina sau Kirgizstan nu este exclusa. Observatorii spun ca in ultima vreme tensiunile politice au crescut simtitor in micutul stat bogat in petrol situat la Marea Caspica. De aici porneste faimoasa de-acum conducta petroliera Baku-Ceyhan, in care Statele Unite isi pun speranta ca va elimina, in scurt timp, dependenta de petrolul din Orientul Mijlociu. Este firesc deci ca Azerbaidjanul, o tara musulmana cu 8,3 milioane de locuitori, a fost cooptat de catre Statele Unite in lupta impotriva terorismului si in razboiul din Irak, in speranta construirii unei aliante strategice.

TULBURARI
Fostul presedinte kirgiz Askar Akaev, aflat in exil la Moscova, a declarat ca nu are nici o legatura cu tulburarile de la sfarsitul saptamanii trecute din Biskek, desi autoritatile sustin ca "principalul vinovat" este omul de afaceri Urmatbek Bariktabasov, care a actionat cu complicitatea familiei Akaev. Vineri, politia kirgiza s-a vazut nevoita sa disperseze cu gaze lacrimogene peste 10.000 de manifestanti care protestau in fata sediului guvernului impotriva respingerii, de catre comisia electorala, a lui Bariktabasov. Comisia sustine ca omul de afaceri a renuntat de mai bine de trei ani la nationalitatea kirgiza si nu are dreptul de a participa la prezidentiale.
×
Subiecte în articol: externe