x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Molima violentelor a ajuns la Lyon

Molima violentelor a ajuns la Lyon

de Anca Aldea    |    14 Noi 2005   •   00:00
Molima violentelor a ajuns la Lyon

In Franta cosmarul continua. In timp ce la Paris manifestantii au inceput sa se calmeze, in alte parti ale tarii s-a instaurat anarhia. La Lyon, locuitorii periferiilor s-au repezit tocmai in centrul orasului pentru a-si exprima, violent, nemultumirile.

Violentele au continuat la sfarsitul saptamanii trecute in diferite parti ale Frantei. In cea de-a 15-a noapte de revolte de o intensitate mai mult sau mai putin ridicata, manifestantii zgomotosi si violenti au ajuns tocmai in inima Lyonului, in centrul istoric al acestui oras situat in partea de centru-est a Frantei.

GAZE SI RESTRICTII DE CIRCULATIE. Mai multe grupuri de tineri au aruncat sambata cu cockteiluri Molotov in politisti si in ghene de gunoi. Pentru a-i dispersa, politistii au ripostat cu proiectile cu gaz lacrimogen.

Au fost impuse restrictii de circulatie, iar copiilor minori li s-a interzis sa circule neinsotiti, intre 10:00 seara si 6:00 dimineata, pe durata week-end-ului. Pentru prima data de la izbucnirea, la Paris, a incidentelor violente, manifestantii de la periferii au intervenit in plin centrul unui oras. La periferiile Lyonului, cel de-al treilea oras ca marime din Franta, 26 de automobile au fost incendiate sambata dupa-amiaza, in doar cateva ore.

TOULOUSE ATINS. Revolta suburbiilor, pornita de la un incident aparent minor care avut loc la Paris, la 27 octombrie, s-a extins intocmai unei molime. La Toulouse, oras din sud-vestul tarii, la granita cu Spania, bande de tineri au instaurat anarhia pe strazi, fara insa a produce victime sau pagube majore, dupa cum a anuntat ieri politia. Intensitatea violentelor din ultimele zile a fost mai redusa decat in primele zile ale saptamanii trecute. Cel putin 500 de vehicule au ars si 206 persoane au fost arestate in toata tara, vineri spre sambata, in cea de-a 16-a noapte de violente. Sambata spre duminica, bilantul masinilor incendiate a fost de 463, fata de 1.400 la 27 octombrie, ziua in care s-a inregistrat cea mai mare intensitate a violentelor.

CALM LA PARIS. La Paris, situatia s-a calmat aparent. Sambata seara, o unitate de politie a fost masata langa Stadionul National, unde se desfasura un meci de fotbal. Numai in capitala Ministerul de Interne a dispus mobilizarea, la sfarsitul saptamanii trecute, a circa 3.000 de membri ai fortelor de ordine, in timp ce in restul tarii numarul acestora a fost de 12.000.

DISCURSURI NEPOPULARE. Ministerul de Interne, condus de temutul Nicolas Sarkozy, a anuntat ca procedurile de expulzare a celor care au provocat revolta "sunt in curs". Ministrul a declarat sambata seara ca se asteapta ca expulzarile sa inceapa de saptamana aceasta, "poate chiar de luni". Nepopularul Sarkozy, care ar fi trebuit sa sustina, sambata seara, o cuvantare pe Champs-Elysee, in Paris, a fost primit cu insulte si hulit de mii de tineri.

Potrivit unui sondaj realizat in timpul celor 15 zile de revolte si dat publicitatii ieri, majoritatea persoanelor chestionate a declarat ca ministrul de Interne al Frantei este cel mai capabil politician care poate rezolva situatia de la mahalalele oraselor.

"Situatia ar trebui sa se normalizeze urgent", a declarat ieri seful politiei, Michel Gaudin, apreciind ca violentele urbane care au zguduit Franta in ultimele doua saptamani incep sa dispara. "Daca maine dimineata situatia se va schimba, nu trebuie sa va ganditi ca asa se va termina totul. Problema ramane si noi o vom rezolva. Cea mai buna cale este ca noi sa ne asiguram ca oamenii care au provocat aceste lucruri nu vor ramane nepedepsiti", a conchis seful politiei nationale.

Vandalism in capitala Greciei


MODEL. Si nemultumitii din Grecia au incendiat masini
Violentele de strada au cuprins si Atena. Aproximativ 30 de persoane au aruncat in, noaptea de sambata spre duminica, cu cockteiluri Molotov in doua magazine de automobile din centrul capitalei Greciei. 13 masini au ars complet, iar alte 10 au fost avariate. Nimeni nu a fost ranit, iar politia nu a operat arestari. Incidentele de la Atena sunt primele de acest gen, dupa izbucnirea revoltelor din Franta, la 27 octombrie. Politia greaca a anuntat ca un grup de tineri a atacat cu sticle incendiare in doua reprezentante ale unor companii straine de automobile, situate chiar in centrul capitalei. Incidentele au avut loc dupa miezul noptii. Grupurile de anarhisti din Atena si Thessalonik obisnuiesc sa arunce cu bombe incendiare in sedii de banci sau birouri guvernamentale. Autoritatile elene au precizat ca deocamdata nici o miscare nu a revendicat incidentele de noaptea trecuta. Politia elena a demarat o ancheta pentru prinderea infractorilor si a afirmat ca, pentru moment, nu poate preciza daca este vorba despre imigranti sau doar de extremisti. (Camelia Muntean)

Rusia nu-si ascunde bucuria


REACTII. Degringolada din Franta, criticata pe mapamond
Peste doua saptamani de violente au afectat grav imaginea Frantei in plan exterior, unde tulburarile din suburbiile pariziene au avut un imens ecou, majoritatea statelor Europei Occidentale estimand ca trebuie sa traga invataminte din aceasta situatie. In tari precum Japonia sau Rusia, imaginea unei Frante civilizate s-a prabusit.

In acelasi timp, Moscova jubileaza. Comentatorul politic Vitali Tretiakov afirma ca a venit si timpul rusilor sa se bucure de necazul altuia si sa dea sfaturi tarilor occidentale. Le-a placut englezilor si francezilor sa critice Rusia pentru politica defectuoasa aplicata in Caucaz si pentru metodele inumane de desfasurare a unor actiuni militare impotriva separatistilor si teroristilor. Poate Franta si Marea Britanie nu se considera imperii, dar se pare insa ca nord-africanii si pakistanezii, in general musulmanii, au alta parere. Nu poti inceta sa fii imperiu oferind doar independenta fostelor colonii, dar continuand sa controlezi in aceste "state suverane" procesele politice si sistemele financiare, mutand acolo productii daunatoare, exploatand ieftina forta de munca locala, pastrand in aceste state sistemul francofon sau anglofon de invatamant, agitand in fata elitelor locale si a maselor populare chipul luminos si infloritor al "fostelor" capitale imperiale, adunand pentru aceste capitale si pentru alte orase gunoieri, soferi de taxi, mici comercianti, sanitari si depanatori. Nu orice tara devine imperiu, dar orice tara devenita imperiu intr-un anumit moment istoric, mai mult sau mai putin important, ramane imperiu pentru totdeauna. Critici au venit si din partea altor state, cotidianul grecesc Ta Nea afirmand ca "Franta este capitala esecului european in materie de imigratie". (Camelia Muntean)
×
Subiecte în articol: externe sămbătă franta