Coronavirus a declanșat o panică generală pe tot globul, iar hackerii de pretutindeni profită din plin de virusul ucigaș, exploatând credulitatea oamenilor. Începând din ianuarie 2020, în întreaga lume au apărut peste 4.000 de pagini web legate de subiectul coronavirus. Dintre acestea, cel puțin 5% sunt virusate de hackeri, iar alte 5% prezintă suspiciuni serioase, a avertizat compania israeliană de securitate cibernetică „Check Point”.
„Rata de infectare a paginilor web pe tema coronavirus este cu 50% mai mare decât a celorlaltor domenii web apărute în aceeași perioadă de timp”, a dezvăluit „Check Point”, într-un comunicat citat de „The Jerusalem Post”. De asemenea, această rată este mult mai mare decât la site-urile folosite pentru recentele teme universale de sezon, cum ar „Valentine’s Day”. Compania israeliană explică faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, hackerii folosesc aceste domenii web pentru a încerca metoda „phishing”, considerată o infracțiune cibernetică. „Phishing” este o metoda de furt de identitate, prin care se încearcă obținerea, de la clienții unei organizații – indiferent de domeniul său de activitate - a unor date personale sau confidențiale. Aceste date pot fi folosite ulterior, în mod ilegal, de către hackeri, pentru a efectua tranzacții în contul clientului respectiv. Pentru aflarea acestor informații, atacurile de „phishing” se derulează printr-un canal electronic de comunicație (e-mail, telefon) sau printr-un program „rău intenționat”, care exploatează vulnerabilitățile sistemului pentru a fura date. Compania israeliană de securitate cibernetică a oferit apoi exemplul unei astfel de campanii informatice agresive, care viza organizații locale din Italia. „Din cauza numărului mare de cazuri de infecții cu coronavirus descoperite în zona dumneavoastră, Organizația Mondială a Sănătății a pregătit un document care include toate măsurile de precauție necesare pentru combaterea infecției cu coronavirus. Vă recomandăm cu fermitate să citiți documentul atașat acestui mesaj”, arată textul unui e-mail trimis la peste 10% dintre toate organizațiile de pe teritoriul Italiei.
Atac camuflat în document OMS
Dacă utilizatorii intrau să vadă documentul respectiv, ei accesau, de fapt, unul dintre cei mai periculoși „troieni” bancari de pretutindeni. „Check Point” avea să descopere ulterior că scrisoarea, ce părea semnată de către un doctor italian care ar fi lucrat la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), era, de asemenea, un fals. Nici doctorul italian nu exista, iar adresele celor care au trimis acest e-mail nu aparțineau domeniilor oficiale ale OMS. Mai mult, majoritatea autorilor textului virusat nici măcar nu erau italieni. În aceste condiții, „Check Point” îi sfătuiește pe utilizatori să fie extrem de atenți în această perioadă sensibilă și să deschidă doar atașamentele care provin din surse cunoscute. Totodată, compania israeliană avertizează utilizatorii să se ferească de „ofertele speciale”.
„Un leac exclusiv contra coronavirus, pentru 150 USD, nu este, de obicei, o oportunitate de achiziție de încredere, ci, foarte probabil, o fraudă”.
„Check Point”