O soluţie aparent absurdă, susţinută şi de un laureat al premiului Nobel pentru economie, anume baterea unei monede de platină cu valoarea de o mie de miliarde de dolari, este luată în calcul de mai mulţi politicieni din SUA, o propunere legislativă pentru realizarea acestei măsuri fiind deja înaintată de un congresman democrat.
O altă propunere legislativă de blocare a acestei măsuri a fost înaintată de un congresman republican. Care este însă miza acestei monede?
2013 a început în SUA sub ameninţarea aşa zisei "prăpăstii fiscale". 1 ianuarie a fost termenul la care a expirat un pachet de măsuri, adoptat în 2012, care să permită guvernului federal să menţină taxele mici şi să plătească măsuri sociale precum ajutorul de şomaj din bani împrumutaţi.
Potrivit legii americane, datoria SUA nu poate depăşi un plafon fix (16,4 mii de miliarde de dolari) ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie SUA s-a văzut nevoită să găsească alte surse de finanţare pentru cheltuieli, în afara împrumuturilor, adică o mărire însemnată a taxelor (estimată la 2.000 de dolari pe an pentru fiecare american), de unde şi termenul de "prăpastie fiscală".
După negocieri îndelungate, preşedintele Obama a reuşit să obţină unele concesii din partea republicanilor, care cer tăieri masive de cheltuieli şi de personal din administraţie. Astfel, în locul creşterii globale a taxelor, Obama a reuşit să obţină prin votul Congresului ca taxele să fie menţinute la acelaşi nivel, cu excepţia impozitelor pe venituri individuale mai mari de 400.000 de dolari şi a câştigurilor pe gospodării de peste 450.000 de dolari.
De asemenea, au crescut impozitele pe veniturile din tranzacţii cu acţiuni şi dividende.
Legea nu rezolvă însă probelma, ci doar o amână pentru câteva luni, America având nevoie, anul acesta, de aproximativ 600 de miliarde de dolari pentru a putea menţine nivelul cheltuielilor.
Cum banii nu pot fi împrumutaţi, iar majorarea taxelor ar avea efecte grave asupra economiei, unica măsură pe care Obama ar avea-o la dispoziţie ar fi o nouă lege prin care să fie majorat plafonul de îndatorare pe care SUA îl poate avea. O astfel de măsură ar adânci America într-o criză politică similară cu cea de la sfârşitul anului 2011, când negoicerile pe buget s-au prelungit luni de zile.
Pentru ieşirea din impas, însă, a apărut o nouă idee, care se foloseşte de o scăpare din legea americană - baterea unei modede de platină cu valoarea de o mie de miliarde de dolari. Legea SUA nu permite emiterea de monedă în orice condiţii, pentru evitarea infaţiei şi nici ca valoarea monedei să depăşească anumite valori. Legea se aplică în cazul banilor de hârtie şi a monedelor din diferite metale, inclusiv de aur, însă nu şi în cazul monedelor comemorative de platină.
Astfel, SUA poate bate o modedă de platină de orice valoare. Propusă mai întâi de politicienii democraţi, ideea este susţinută şi de laureatul premiului Nobel, Paul Krugman, care spune că această măsură nu e mai absurdă ca altele luate de politicienii americani şi ar putea să şi funcţioneze. În principiu, moneda ar urma să fie bătută de trezorerie, apoi depusă în rezerva federală, valoarea de o mie de miliarde fiind trecută în registre.
Cum moneda nu ar avea cum să fie pusă în circulaţie, pericolul inflaţiei nu ar exista, însă ar acorda statului american posibilitatea de a se împrumuta cu o mie de miliarde de dolari fără ca teoretic să depăşească plafonul de îndatorare.
Cei care critică măsura spun, însă, că a trece în registre nişte bani care nu pot fi utilizaţi este o fraudă, în ciuda scăpării din lege. În plus, măsura nu ar face decât să crească şi mai mult datoria enormă a SUA.