Şeful Guvernului italian în exerciţiu, Mario Monti, a afirmat duminică pentru postul televiziune TgCom24, că “Uniunea Europeană se teme de revenirea la putere a lui Silvio Berlusconi”, în caz de victorie la alegerile legislative de la sfârşitul lui februarie, din cauza impactului negativ pe care acesta îl are asupra monedei unice, euro.
“Berlusconi m-a dezamăgit, el a ratat toate rendez-vous-urile importante şi a trădat revoluţia liberală. UE se teme de revenirea sa, pentru că s-a săturat de indisciplina financiară şi de incapacitatea de a decide care pun în pericol şi zona euro”, a spus Monti.
Monti, agreat de PPE
Fost comisar european la Bruxelles, Monti, care are o bună reputaţie în rândul majorităţii liderilor UE, i-a succedat în noiembrie 2011 lui Silvio Berlusconi la putere, în plină criză a pieţelor europene, Il Cavaliere, cum e supranimit Berlusconi, fiind nevoit să se retragă pentru a permite Guvernului de tehnocraţi al lui Monti să pareze ameninţările financiare la adresa Italiei, comentează AFP. Monti conduce o coaliţie centristă pentru scrutinul din 24-25 februarie din Italia. El este de părere că Partidul Popular European (PPE), familia politică a lui Silvio Berlusconi la scara UE, “arată că îl suportă cu greu pe Berlusconi”. Invitat surpriză la 14 decembrie la o reuniune a liderilor conservatori ai PPE, al cărui membru nu este, Monti a primit susţinerea partenerilor europeni pentru a se lansa în cursa electorală contra lui Silvio Berlusconi.
Il Cavaliere, în vârstă de 76 de ani, şi-a construit cea mai mare parte a campaniei sale electorale pe un atac populist la adresa UE, a monedei unice sau a rolului Germaniei în plan comunitar. Cu circa 20 de zile înainte de desfăşurarea alegerilor parlamentare, Silvio Berlusconi s-a autodefinit drept “cel mai mare antreprenor european de după cel de-al Doilea Război Mondial”. Berlusconi a afirmat din nou că, dacă va câştiga alegerile, nu se va ocupa de Guvernul ţării, ci va deveni “noul ministru al Economiei şi Finanţelor”. În funcţia de prim-ministru al Italiei îl propune pe Angelino Alfano - secretarul partidului de dreapta Poporul Libertăţii - despre care a spus că este “protagonistul politicii italiene”.
Ce scrie presa
“Berlusconi, motiv de alarmă în Europa”, comentează şi presa italiană, de exemplu cotidianul La Repubblica, de la Roma, care scrie că, în aproape toate capitalele europene, de la Paris la Berlin, de la Viena la Haga, şi în instituţiile de la Bruxelles, o eventuală revenire la putere a fostului premier italian Silvio Berlusconi este văzută ca un pericol pentru situaţia conturilor publice italiene, din cauza promisiunilor electorale ale liderului coaliţiei de centru-dreapta, promisiuni care “nu apar credibile, pe fondul crizei economice din ţară”. “Berlusconi şi programul său economic reprezintă un pericol nu numai pentru Italia, ci şi pentru viitorul întregii zone euro. Miza alegerilor parlamentare din Italia este mare şi este în joc viitorul a 500 de milioane de europeni”, opinează principalul cotidian de la Roma.