x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova acuză SUA că înarmează Europa cu bombe atomice tactice

Moscova acuză SUA că înarmează Europa cu bombe atomice tactice

29 Oct 2022   •   13:26
Moscova acuză SUA că înarmează Europa cu bombe atomice tactice

Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, a acuzat astăzi Statele Unite de coborârea „pragului nuclear”, prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate, informează Reuters.

„Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa!”, a declarat Grușko pentru agenţia rusă de presă RIA, controlată de Moscova.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare dintre Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic, reaminteşte Reuters.

Rusia deţine circa 2000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite au 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.

Conform publicaţiei „Politico”, SUA au informat la o reuniune cu uşile închise a NATO că vor accelera desfăşurarea bombelor atomice model B61-12, mai moderne, care vor ajunge la bazele din Europa în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decât multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol.

×
Subiecte în articol: bombe atomice