x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova crede că lui Băsescu i-a picat greu scandalul de spionaj

Moscova crede că lui Băsescu i-a picat greu scandalul de spionaj

de Sînziana Stancu    |    23 Aug 2010   •   00:00

Moscova a respins o declaraţie a preşedintelui României, Traian Băsescu, referitoare la integritatea teritorială a Republicii Moldova, apreciind că aceasta arată iritare faţă de scandalul în care este implicat un "spion român", relatează agenţia rusă Interfax, citată de Mediafax.

Întrebat despre declaraţia făcută de Traian Băsescu în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul moldovean Vlad Filat, de la Iaşi, potrivit căreia "ocupaţia rusă a Moldovei îi ameninţă integritatea teritorială", purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, a afirmat că, "prin aceasta, se poate vedea iritarea faţă de scandalul în care este implicat un spion român, care nu a reuşit să strângă informaţii de la Moscova". "Dacă se referă la prezenţa forţei tactice ruse în Transnistria, care se află acolo într-o misiune de menţinere a păcii, forţa a fost mobilizată în baza acordului privind reglementarea paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992", a adăugat Nesterenko, precizând că această misiune "are ca scop să menţină stabilitatea în regiune, necesară pentru a rezolva problema".

Pe site-ul Preşedinţiei, Băsescu a răspuns întrebării despre interesele ţării noastre în Transnistria că "România are interesul ca Republica Moldova să îşi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu". Chiar la începutul săptămânii trecute, FSB anunţa că l-a prins în flagrant pe diplomatul român la Moscova, Gabriel Grecu, care avea funcţia de secretar I la Ambasada României din capitala rusă, în timp ce încerca să obţină informaţii secrete de la un cetăţean rus. Ulterior, Grecu a fost declarat persona non grata, fiind obligat să părăsească Rusia în 48 de ore. În replică, MAE român a anunţat, marţi, o măsură identică luată faţă de un secretar I de la ambasada rusă. Moscova a interpretat gestul României ca fiind "neprietenesc" şi "nefondat" şi a anunţat că îşi rezervă "dreptul de a lua măsuri" împotriva României.


Agentul de peste ocean
Cetăţeanul româno-ungar Arpad Magyarosi, care a fost ucis împreună cu alţi doi europeni de către forţele boliviene, în 17 aprilie 2009, fiind bănuiţi că voiau să-l asasineze pe preşedintele Evo Morales, ar fi avut legături cu CIA. Dezvăluirea este făcută de The Irish Examiner, care detaliază că Magyarosi, Eduardo Rosza Flores, care avea cetăţenie ungaro-croato-boliviană şi Michael Dwyer, cetăţean irlandez, ar fi colaborat cu agenţia de informaţii americană în complotul de asasinare a preşedintelui bolivian. Potrivit anchetatorilor bolivieni care au făcut publice rezultatele investigaţiilor lor asupra presupusului complot, din corespondenţa online purtată de Flores - acuzat că era liderul grupului ucis de forţele boliviene într-un hotel din Santa Cruz - rezultă că el a avea o legătură directă cu un fost agent de informaţii ungar, Istvan Belovai, care a fugit în SUA în 1990 şi a lucrat apoi pentru CIA. Corespondenţa lui Flores include discuţii privind planuri de atacuri asupra infrastructurii, precum şi împotriva angajaţilor umanitari cubanezi şi venezuelani.

×
Subiecte în articol: externe