x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova instalează sisteme de apărare antiaeriană la Tartous, în Siria

Moscova instalează sisteme de apărare antiaeriană la Tartous, în Siria

04 Oct 2016   •   21:45
Moscova instalează sisteme de apărare antiaeriană la Tartous, în Siria

Ministerul rus al apărării a anunţat că armata a instalat sisteme de apărare antiaeriană S-300 în baza militară din portul sirian Tartous, informează AFP şi Reuters.

"Bateria are scopul de a apăra baza navală de la Tartous. Este neclar de ce prezenţa ei a declanşat alarmă în rândul partenerilor noştri vestici", se arată într-un comunicat al ministerului.

Presa din Statele Unite a scris la începutul săptămânii că Rusia ar fi folosit pentru prima dată de la începutul intervenţiei sale în Siria rachetele S-300.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konacenkov, a precizat, însă că sistemul de apărare antiaeriană S-300 completează doar sistemul S-400 care a fost deja instalat în baza aeriană Hmeimim, din nord-vestul Siriei, încă din 2015. În acest fel, Rusia se asigură că atât baza militară navală de la Tartous, cât şi cea aeriană de la Hmeimim, unde aviaţia rusă are zeci de bombardiere, avioane de atac şi elicoptere, sunt protejate.

Sistemul S-300 ar avea rolul de a răspunde unui atac venit din largul Mării Mediterane.

Anunţul Moscovei vine la o zi după ce Statele Unite au anunţat că suspendă negocierile bilaterale cu Rusia în privinţa unui acord de încetare a focului în Siria ca urmare a distrugerii totale a unui spital din zona controlată de rebeli a oraşului sirian Alep.

O aliată a Damascului, Rusia este acuzată de ţările occidentale că a bombardat zone civile din oraşul Alep. Pe de altă parte, Rusia a afirmat că atacurile nu au vizat decât grupările jihadiste sattul Isklamic şi Fatah al-Sham (fostul Front Nusra, aliat al Al Qaeda).

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sistem de aparare tartous siria Rusia