x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova l-a umilit pe Voronin în ultimul hal

Moscova l-a umilit pe Voronin în ultimul hal

de Vitalie Calugareanu    |    16 Apr 2008   •   00:00

Corepondenţă din Chişinău
RĂZBUNARE ● Memorandumul de federalizare a Moldovei, măr de discordie
Federaţia Rusă l-a umilit în mod perfid vineri, cu ajutorul agentului său de la Tiraspol, Igor Smirnov, pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin la întrevederea de la Bender.



Corepondenţă din Chişinău
RĂZBUNARE ● Memorandumul de federalizare a Moldovei, măr de discordie
Federaţia Rusă l-a umilit în mod perfid vineri, cu ajutorul agentului său de la Tiraspol, Igor Smirnov, pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin la întrevederea de la Bender.


În timp ce Preşedinţia de la Chişinău a încercat să prezinte evenimentul ca pe un succes menit să ducă la deblocarea negocierilor şi, în perspectivă, la soluţionarea diferendului transnistrean, Tiraspolul a dat publicităţii un document care demonstrează că liderul de la Chişinău a fost folosit de Kremlin într-un joc "de-a răzbunarea". Deşi a afişat în ultima vreme o atitudine prietenoasă în raport cu omologul său moldovean, preşedintele rus, Vladimir Putin, se pare că nu a uitat de refuzul lui Voronin de a semna Memoradumul Kozak de federalizare a Moldovei.


ACORDUL DE LA BENDER. Pretinsa administraţie prezidenţială de la Tiraspol a anunţat luni că, la întrevederea Voronin-Smirnov de vineri de la Bender, liderul transnistrean Igor Smirnov i-a înmînat preşedintelui Vladimir Voronin proiectul unui acord "cu privire la prietenia şi colaborarea Republicii Moldova cu republica moldovenească Transnistria", precum şi bazele politico-juridice ale respectivului acord. Proiectul conţine o serie de prevederi discriminatorii în raport cu regimul constituţional al Republicii Moldova şi se vede clar că a fost scris la repezeală, fără menajamente diplomatice şi în total dezacord cu poziţia Chişinăului, care pledează pentru realipirea Transnistriei la Republica Moldova.


EGALITATE. Astfel, conform proiectului de document, ambele părţi urmează să-şi fundamenteze relaţiile bilaterale pe picior de egalitate, "conform principiilor dreptului internaţional şi realităţilor politice şi economice stabilite". Regimul de la Tiraspol propune Republicii Moldova ca relaţiile dintre "cei doi subiecţi ai acordului" să se bazeze pe respectarea reciprocă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, precum şi pe neamestecul în treburile interne ale părţilor. "Înaltele Părţi Negociatoare pornesc de la faptul că frontiera de stat între ele este stabilită în conformitate cu actuala linie de demarcaţie a teritoriului controlat de facto", se menţionează în proiectul de document propus de Igor Smirnov. Mai mult, Transnistria cere Moldovei să renunţe la orice pretenţie legată de patrimoniul pe care îl are în stînga Nistrului.


DATORII LA GAZPROM. Referitor la misiunea rusească de pacificare din regiunea transnistreană, proiectul de document prevede că aceasta va rămîne neschimbată... şi, cel mai grav, "Înaltele Părţi Negociatoare decid, de sine stătător, asupra admisibilităţii prezenţei militare a părţilor terţe pe teritoriile lor, în conformitate cu legislaţiile interne şi angajamentele internaţionale", se arată în proiectul de acord citat.

Singura prevedere de care preşedintele Voronin este lăsat să se bucure se referă la asumarea de către Transnistria a propriei datorii interne şi externe care a depăşit 2 miliarde de dolari, din care aproape 1 miliard 500 de milioane reprezintă datoria Transnistriei către "Gazprom".


SUCCESUL MOSCOVEI. Referindu-se la această stratagemă anti-Chişinău a Kremlinului, analistul politic american de origine română, Vladimir Socor, a declarat că după întrevederea Voronin-Smirnov a devenit clar că Moscova, prin vocea liderului separatist, doreşte să readucă negocierile privind reglementarea transnistreană la nivelul anilor ’90. Socor a lăsat să se înţeleagă că o reglementare favorabilă Republicii Moldova, într-un timp relativ scurt, nu este posibilă. În opinia analistului politic, publicarea de către regimul de la Tiraspol a respectivului acord, prin care Transnistria îşi rezervă dreptul de a găzdui trupe ruseşti pe teritoriul său, a fost un gest perfid la care Voronin nu s-a aşteptat.

Presa moscovită care abordează subiectul legat de întrevederea Voronin-Smirnov de asemenea evidenţiază succesul obţinut de Moscova. Publicaţia "Vzglead" scrie că "întîlnirea de la Bender a fost o adevărată victorie a Moscovei, deoarece administraţia comunistă de la Chişinău este dispusă acum să cedeze la foarte multe capitole". Şi publicaţia "Gazeta.ru" menţionează că "Rusiei îi convine să aibă în coasta Ucrainei, care doreşte cu tot dinadinsul să adere la NATO, un partener sigur şi neutru pe care îl controlează în totalitate – adică aşa cum este Moldova".

×
Subiecte în articol: externe voronin