x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova şi-a smuls "ghimpele" OSCE

Moscova şi-a smuls "ghimpele" OSCE

de Sînziana Stancu    |    17 Noi 2007   •   00:00
Moscova şi-a smuls "ghimpele" OSCE
Sursa foto: NATALIA KOLESNIKOVA/

Kremlinul a determinat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare in Europa, al cărei "ochi de veghe" il incomoda, să-şi ia singură tălpăşiţa din Rusia.

Kremlinul a determinat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare in Europa, al cărei "ochi de veghe" il incomoda, să-şi ia singură tălpăşiţa din Rusia.

Organizaţia europeană care supraveghează desfăşurarea de alegeri democratice in orice ţară de pe continent s-a lăsat păgubaşă in privinţa Rusiei. OSCE a anunţat ieri că nu va mai trimite observatori in această ţară, ce urmează să ţină un scrutin legislativ la data de 2 decembrie, criticănd Moscova că le-a restricţionat şi le-a refuzat, in mod repetat, experţilor şi observatorilor săi vizele de intrare in Federaţia Rusă. "In pofida unor tentative repetate de a obţine vize de intrare in Federaţia Rusă pentru experţii şi observatorii ODIHR (Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului), vizele de intrare au fost refuzate in mod continuu", se arată intr-un comunicat al organizaţiei, difuzat prin e-mail la Varşovia, citat de Reuters. Anterior acestui anunţ un diplomat occidental al cărui nume nu a fost dezvăluit, declarase, după ce discutase cu reprezentanţii ODIHR, că "totul s-a terminat" şi că aceştia "au renunţat la tot".

MOSCOVA SE FACE CĂ PLOUĂ. Rusia a respins orice critici venite din partea OSCE, care ii reproşa de mai mult timp că ii obstrucţionează misiunea, punăndu-i in cale "obstacole fără precedent". Purtătorul de cuvănt al Ministerului de Externe rus, Mihail Kaminin, a declarat insă că organizaţia europeană "are tot dreptul să ia orice decizie" in ceea ce-o priveşte. Luna trecută, Moscova trimisese OSCE o scrisoare in care cerea organizaţiei să-şi limiteze numărul delegaţilor la legislativele din 2 decembrie, precum şi să o consulte in privinţa "componenţei" echipei de observatori. In plus, responsabilul electoral rus a incercat să dea vina tot pe observatorii occidentali, acuzăndu-i că ei sunt cei care nu şi-au trimis din timp formalităţile pentru obţinerea vizelor ruse.

ŞEF DIN UMBRĂ. Oricum ar sta lucrurile, Moscova poate respira uşurată, pentru că şi-a scos şi ultimul ghimpe - OSCE - care ii mai stătea infipt in talpă, putănd să alerge acum nestingherită pe calea spre o nouă victorie a partidului preşedintelui Vladimir Putin, sunt de părere mai mulţi analişti politici ruşi şi occidentali. Potrivit ultimului sondaj de opinie, făcut de Centrul Levada (independent), Putin este, de departe, cea mai apreciată personalitate politică din Rusia (85% dintre respondenţi), iar partidul său, Rusia Unită, ar obţine detaşat victoria in alegerile din decembrie, cu 67% din voturile exprimate. Dar, pentru că nu poate să se "eternizeze" oficial la putere printr-un al treilea mandat, Putin o va face "din umbră", alături de un preşedinte pe care să-l manipuleze cu uşurinţă, după cum sugerează mai multe comentarii pe această temă, apărute in ultimul timp in presă.

sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe