x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova - Zestre pentru urmasi pe ruinele Sovietelor

Moscova - Zestre pentru urmasi pe ruinele Sovietelor

de George Daniel Ripa    |    16 Dec 2006   •   00:00
Moscova - Zestre pentru urmasi pe ruinele Sovietelor

usia si Belarus discuta inca din 1997 despre realizarea unei "Uniuni statale", insa tatonarile au cunoscut o noua dimensiune o data cu ajungerea la putere a fostului ofiter KGB Vladimir Putin. Presedintele rus s-a intalnit ieri cu Alexander Lukasenko, liderul de la Minsk.

Rusiile vor unificarea. Rusia si Belarus discuta inca din 1997 despre realizarea unei "Uniuni statale", insa tatonarile au cunoscut o noua dimensiune o data cu ajungerea la putere a fostului ofiter KGB Vladimir Putin. Presedintele rus s-a intalnit ieri cu Alexander Lukasenko, liderul de la Minsk. Cei doi lideri s-au intretinut timp de cateva ore la Kremlin, candva locul de unde Stalin scruta Moscova de la fereastra resedintei sale.

BUGETUL. Cel mai important subiect a fost aprobarea unui buget comun pe anul 2007, lucru ce s-ar putea concretiza la o viitoare sesiune parlamentara comuna. Discutiile initiale, in 1997, au plecat de la premisa crearii unei uniuni cu o economie comuna, insa ele au fost ingreunate de dispute privind modul de gestionare a energiei. Pana acum, Rusia vindea titei Belarusului, iar aceasta tara il prelucra in propriile rafinarii, pentru a-l vinde mai departe, fara a plati insa nici un fel de taxa la bugetul de stat al Rusiei. Marti insa, rusii au anuntat ca vor creste pretul la barilul de titei, decizie ce a fost primita cu iritare la Minsk. Moscova finanteaza insa direct dictatura tarii-satelit, prin faptul ca ofera gaz la doar 46 de dolari mia de metri cubi, in conditiile in care restul statelor platesc intre 100 si 300 de dolari pe aceeasi cantitate.

CARE RUBLA? Cele doua state discuta despre introducerea unei monede comune, insa nu au cazut de acord decat asupra denumirii: rubla. Moscova insista pentru introducerea rublei rusesti, in timp ce Minskul doreste o noua moneda. In planul initial de uniune statala, uniunea vamala ar fi trebuit sa fie unul dintre primii pasi facuti in directia unificarii. Insa tocmai discutiile din jurul monedei au sistat mai mereu negocierile.

FARA NUMAR. Conform actualei Constitutii ruse, o persoana nu are dreptul decat la doua mandate. Vladimir Putin a declarat in mai multe randuri ca va respecta Constitutia. Analistii independenti se intreaba insa ce decizie va lua presedintele rus daca Uniunea Rusia - Belarus va adopta o noua Constitutie. Lukashenko se afla deja la al treilea mandat de presedinte, cu toate ca nici Constitutia belarusa nu prevede decat maximum doua mandate.

AVOCATUL DIAVOLULUI. Statele Unite au incercat sa ridice in Consiliul de Securitate al ONU situatia detinutilor politici din Belarus. SUA sunt nelinistite de incalcarea drepturilor omului in cazul liderului opozitiei democratice din aceasta tara, Alexander Kozulin, care a primit o pedeapsa de cinci ani si jumatate de inchisoare pentru "organizarea unor manifestatii ilegale". Cu toate acestea, Moscova s-a opus discutarii subiectului, chiar prin vocea lui Serghei Lavrov, ministrul sau de Externe.
Ultimul bastion
"Belarusul este cu adevarat ultima dictatura din Europa si a venit timpul pentru o schimbare in aceasta tara. Lukasenko conduce ultimul bastion al tiraniei din Europa"
  • Condoleezza Rice, secretarul american de stat
  • Avioanele-vedeta
    Presedintele rus a prezentat ieri-dimi-neata la Novosibirsk avionul care va fi mandria flotilei aeriene a "armatei rosii": SU-34. Vladimir Mihailov, comandantul fortelor aeriene rusesti, s-a aratat extrem de satisfacut de noul model pe care armata il va folosi: "Acest aparat va fi folosit in urmatorii 40 de ani de aviatia noastra. SU-34 este masina viitorului. Are un potential mare, care va fi solicitat din plin de noi". Aceste avioane, in zece ani, vor fi cele mai performante din aviatia rusa. "Astazi avem nevoie de 200 de astfel de masini", a mai adaugat Mihailov. Bombardierele SU-34 pot distruge tinte aeriene si terestre, mobile sau fixe, in timpul zilei si in timpul noptii, indiferent de conditiile atmosferice. (Corina Andriuta)
    Racheta invizibila
    Putin a anuntat ca Rusia mai are o arma imbatabila - racheta balistica PC-12 M Topol M (SS-X-27), fabricata dupa standardele NATO. In 2015, se estimeaza ca Rusia va avea un scut cu astfel de rachete ce nu pot fi detectate de nici un radar american. "Noul complex de arme Topol M face inutila orice presiune asupra Rusiei", a spus Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii. Racheta cantareste 47,2 tone si are o raza de actiune de 10.000 km. In urmatorii cinci ani, rusii sunt dispusi sa cheltuiasca 200 de miliarde de dolari pentru modernizarea armatei. Racheta Topol M "este absolut noua si extrem de moderna", catalogand-o ca fiind "arma secolului XXI". Ambitiile Kremlinului vizeaza in fapt realizarea unei "reveniri" spectaculoase pe plan militar, dorind sa prezinte Rusia ca o mare putere armata, asa cum era perceputa in timpul razboiului rece. Desi frecvente, aceste anunturi facute de Kremlin sunt mai degraba o campanie de imagine, expertii estimand ca potentialul militar real al Rusiei este cu mult sub prezentarile grandioase facute de administratia de la Moscova. (Corina Andriuta)
    ×
    Subiecte în articol: externe Moscova