O rudă îndepărtată a Evei Braun a cerut muzeelor de artă din Munchen restituirea unor obiecte care i-au aparţinut soţiei lui Adolf Hitler, relatează revista germană Focus.
Cele trei muzee de artă din capitala Bavariei au confirmat că deţin astfel de obiecte, printre care se numără un ceas cu diamante, cadou pe care Hitler i l-a făcut Evei Braun, şi pictura “Peisaj de munte pe coasta spaniolă”, luată de autorităţi după al Doilea Război Mondial. Tabloul figurează în arhivele online cu obiecte de artă pierdute (lostart.de), fiindcă nu a mai apărut pe piaţă după ce a fost expropriat de la foştii proprietari de către regimul nazist.
Colecţia de picturi a landului Bavaria deţine un număr de piese confiscate de la lideri nazişti la sfârşitul războiului - sculpturi, picturi, bijuterii şi o cupă de şampanie de aur, care i-a aparţinut lui Hermann Goering, cel mai înalt reprezentant al partidului nazist judecat după război.
Eva Braun a fost amanta lui Hitler ani de-a rândul, până cei doi au decis să se căsătorească la 29 aprilie 1945, înaintea presupusei lor sinucideri în comun, în buncărul Fuhrerului din Berlin, în ultimele zile ale războiului. În 1949 a fost declarată postum persoană incriminată pentru legăturile cu regimul hitlerist. I-au fost puse sub sechestru toate proprietăţile, deţinute exclusiv în virtutea relaţiei cu Hitler.
Site-ul express.de susţine însă că ştirea, difuzată iniţial de agenţia DPA, ar fi fost dezminţită, invocându-se faptul că descendentul care a depus solicitarea a decedat între timp, iar solicitările au fost retrase.
Recent, postul de televiziune britanic Channel 4 a difuzat un documentar potrivit căruia noi analize ADN ar demonstra că Eva Braun ar fi avut origini evreieşti.
Această teză se bazează pe analiza unor fire de păre provenind dintr-o perie găsită la Berghof, reşedinţa lui Hitler din Bavaria, unde Eva Braun şi-a petrecut cea mai mare parte din timp, pe vreme de război. Pe aceste fire, cercetătorii au descoperit o secvenţă specifică de ADN care este asociată îndeosebi cu evreii askenaziţi, care reprezintă circa 80% din populaţia evreiască.
În Germania, mulţi evrei askenaziţi s-au convertit la catolicism în secolul al XIX-lea. “Este o descoperire tulburătoare. Nu mi-aş fi imaginat vreodată să pot descoperi un rezultat atât de grozav”, a comentat Mark Evans, prezentatorul de la “The Dead Famous DNA”, emisiunea de la Channel 4.
Potrivit realizatorilor documentarului, totul indică faptul că firele de păr analizate provin într-adevăr de la Eva Braun. Dar singura metodă de a dovedi acest lucru fără putinţă de tăgadă ar fi fost să se compare acest ADN cu cel provenit de la două descendente ale Evei Braun, aflate încă în viaţă. Dar acestea din urmă au refuzat să se supună testului ADN. (I.D)