x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moștenitorii lui Maradona nu reușesc să blocheze vânzarea trofeului Ballon d'Or 1986

Moștenitorii lui Maradona nu reușesc să blocheze vânzarea trofeului Ballon d'Or 1986

de Redacția Jurnalul    |    02 Iun 2024   •   06:40
Moștenitorii lui Maradona nu reușesc să blocheze vânzarea trofeului Ballon d'Or 1986

Familia Maradona a pierdut o acțiune în justiție în Franța pentru a opri vânzarea la licitație a trofeului Ballon d'Or al legendarului fotbalist argentinian, acordat după performanța sa excepțională la Cupa Mondială din 1986 din Mexic.

Trofeul, acordat celui mai bun jucător al turneului, a dispărut timp de zeci de ani înainte de a fi găsit de un anticar din capitala Franței.

Trofeul urma să fie vândut de casa de licitații Aguttes din Neuilly-sur-Seine, în apropiere de Paris, la 6 iunie, însă licitația a fost contestată de avocații familiei lui Maradona, care au încercat să blocheze vânzarea, susținând că trofeul a fost furat dintr-un seif bancar din Napoli în 1989.

Maradona a fost poate cea ai mare legendă a fotbalului din sudul Italiei (259 de meciuri între 1984 și 1991, marcând 115 goluri și oferind 78 de pase de gol).

Potrivit familiei lui Diego Armando Maradona, trofeul, decernat la Lido Cabaret din Paris în noiembrie 1986, a fost furat în timpul unui celebru jaf la Banco Provincia din Napoli, împreună cu alte obiecte istorice aparținând lui Maradona (bijuterii, ceasuri, bani, medalii, trofee).

Obiectele nu au fost niciodată recuperate, nici măcar cu ajutorul Camorra (Mafia din Napoli), cu care Maradona ar fi avut relații bune datorită idolatriei aproape religioase a poporului napoletan față de argentinian.

Joi, un tribunal din Nanterre, la periferia Parisului, a decis că moștenitorii "nu au prezentat nicio procedură penală care ar fi fost intentată de fotbalist în timpul vieții sale", ceea ce îi împiedică să pretindă că obiectul a fost furat și să întrerupă termenul de prescripție pentru a iniția procedurile corespunzătoare.

"Dovada existenței acestui furt nu se poate baza doar pe articole de presă", a concluzionat instanța.

Dacă Maradona ar fi depus la timp și în forma corectă formularul de plângere, furtul și locul unde se află trofeul ar fi putut fi dovedite, ceea ce ar fi făcut posibilă revendicarea dreptului de proprietate asupra trofeului în cazul în care acesta ar fi fost găsit sau ar fi reapărut.

Întrucât nu a fost cazul, tribunalul francez de primă instanță a respins cererea familiei Maradona privind trofeul și a acordat proprietatea trofeului actualului proprietar, care este prezumat că îl deține cu bună credință (în conformitate cu dreptul roman, trebuie să se dovedească contrariul).

Avocații familiei lui Maradona, care a murit în 2020 la vârsta de 60 de ani și al cărui proces pentru neglijență medicală (omor prin imprudență) în cazul decesului său a fost suspendat săptămâna aceasta, au susținut că această piesă memorabilă din cariera ilustră a jucătorului, care se așteaptă să se vândă cu milioane de euro, aparține de drept celor cinci moștenitori ai săi și vor face apel la decizia din prima instanță.

Reprezentantul de atunci al lui Maradona, Guillermo Coppola, a confirmat furtul și a explicat că obiectul nu a fost niciodată returnat deoarece, spre deosebire de alte obiecte recuperate, acesta a fost topit și vândut de mafia napoletană, care a intervenit pentru a-l recupera. A fost oferită o recompensă de 15 milioane de lire italiene (aproximativ 11.000 de dolari la acea vreme), dar recuperarea nu a putut fi finalizată deoarece se spunea că nu mai există.

În 2022, tricoul Argentinei al lui Maradona de la turneul din 1986 s-a vândut cu aproape 9,3 milioane de dolari, în timp ce mingea "Mâna lui Dumnezeu" din sferturile de finală împotriva Angliei s-a vândut cu 2,4 milioane de dolari mai târziu în același an.

"Acesta este un trofeu acordat unei legende a fotbalului, ar trebui să meargă în Argentina", a declarat Gilles Moreu de la firma de avocatură Paradox, care reprezintă familia în Europa.

La rândul lor, avocații care îl reprezintă pe cel care a găsit trofeul Balonul de Aur și casa de licitații care a organizat vânzarea au invocat buna credință, care este prezumată până la proba contrarie.

Maximilien Aguttes, directorul casei de licitații, a declarat că una dintre "legendele" care circulă în legătură cu trofeul a fost aceea că Maradona l-ar fi uitat la Lido în seara în care a fost acordat.

Anticarul care a achiziționat trofeul a declarat că l-a cumpărat la o licitație din 2016 "într-un lot de feronerie" format din sute de trofee, majoritatea de mică valoare.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ballon d'Or 1986 Maradona