x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muncitor român, în Berliner Zeitung: De ce nu i-a cerut Merkel lui Băsescu să mărească salariile?

Muncitor român, în Berliner Zeitung: De ce nu i-a cerut Merkel lui Băsescu să mărească salariile?

de Istvan Deak    |    03 Dec 2013   •   16:11
Muncitor român, în Berliner Zeitung: De ce nu i-a cerut Merkel lui Băsescu să mărească salariile?

Cotidianul german Berliner Zeitung publică un amplu interviu cu un muncitor român în construcţii din Neukolln (Berlin), despre viaţa în Germania în comparaţie cu Romania, despre ce are în plus Berlinul faţă de Bucureşti. “Locuri de muncă plătite corect. După criza financiară, în Bucureşti nu se mai mişcă nimic. Efectiv nu se mai construieşte nimic. Înainte îmi suna telefonul permanent, toţi vroiau să îşi renoveze casele. Nu ne-am îmbogăţit, cele mai mari profituri le înregistrau firmele de construcţii. Atunci aveau nevoie de noi. Acum au dat faliment şi şantierele sunt părăsite”, povesteşte Ion Niţu.

Nu totul este mai ieftin acasă

El demontează mitul că în România totul este mai ieftin. “O prostie. Doar berea este mai ieftină. Alimentele sunt în Germania mai ieftine. Cu 5 euro te saturi o zi întreagă. Iar asta înseamnă doar o oră de muncă aici. Cum reuşeşti asta în Romania? Poate doar dacă activezi în politică. La noi nu câştigă ţăranul simplu. Preţurile sunt fixate din străinătate. Dacă el măreşte preţul la lapte, imediat supermarketurile importă unt din Germania. Dacă vânzătoarea vrea mai mult decât salariul minim pe economie, imediat este concediată”, spune barbatul de 41 de ani.

Fără loc de muncă

Probleme de angajare întâmpină şi în Germania. “Întocmirea actelor necesare durează prea mult. Primeşti oferte doar dacă ai un domiciliu stabil. Asta se întâmplă dacă ştii pe cineva dispus să te înregistreze la adresa sa, sau dacă angajatorul e dispus să îţi ofere şi un domiciliu. Eu nu sunt dispus să dau sute de euro pe o bucată de hârtie cu o adresă care se rezolvă la Primărie în 5 minute. În România durează o săptămână o astfel de schimbare de domiciliu. Regulile sunt absurde. Nu găseşti de lucru decât dacă eşti persoană fizică autorizată şi poţi să emiţi facturi, altfel angajatorul trebuie să dea explicaţii autorităţilor de ce a ales un român în detrimentul unui german sau italian”, adaugă Nitu.

Adio discriminare din 2014?

El speră ca prin ridicarea barierelor de pe piaţa muncii începând cu 1 ianuarie 2014 să nu mai fie supus la o asemenea discriminare. “Genul acesta de discriminare va dispărea atunci. Oricum cei mai mulţi angajatori nu oferă contracte de muncă cu plata contribuţiilor sociale. Exact ca în România. Toţi vor să economisească bani. Am completat formularele la biroul fiscal cu ajutorul unui prieten, fiindcă nu ştiu limba germană, şi acum sper să găsesc mai uşor ceva de lucru. Ştiu ce gândesc oamenii de aici despre noi. Se uită la noi ca şi cum am avea vreo vină că existăm. Sunt rasişti. Nu toţi, dar mulţi. Consideră că toţi suntem criminali şi săraci lipiţi care vor doar să le fure locurile de muncă. În realitate nu există muncitori nemţi pe şantierele din Germania”.

Migraţia sărăciei

Discuţiile permanente în Germania despre migraţia sărăciei le pune în cârca clasei politice germane, care a sprijinit politica de austeritate a preşedintelui român Traian Băsescu. “Citesc în presă că se discută despre migraţia sărăciei din Estul Europei. Este vorba despre multă ipocrizie. Aş înţelege dacă ar spune că nu mai au chef să ne mai aibă pe nota lor de plată. Dacă Guvernul român micşorează salariile şi privatizează totul înseamnă că devenim mai competitivi şi România se modernizează. Merkel s-a dus la Bucureşti, l-a felicitat pe preşedintele Traian Băsescu pentru impunerea politicii de austeritate şi i-a solicitat continuarea ei. Dacă migraţia sărăciei este o problemă atât de mare, de ce nu i-a cerut să mărească salariile?”.

Absenţa locurilor de muncă

Cât priveşte o posibilă întoarcere în România, Niţu nu exclude complet această variantă. “Mi-e dor de mâncărurile noastre tradiţionale. Nu exclud să mă întorc acasă, dar nu în condiţiile care domnesc acum. Trăim într-o lume liberă. Dacă ai bani, poţi să ajungi în scurt timp dintr-o ţară în alta. Discriminarea există şi în România, dar la cote mult mai mici. Problema principală rămâne absenţa locurilor de muncă şi incapacitatea statului de a mai face ceva pentru tine. Din salariul minim de 200 de euro nu poţi să supravieţuieşti iarna în România. Şomajul de 50 de euro este o glumă. Guvernul nu reuşeşte de ani de zile să producă autostrăzi, sistemul sanitar este la pământ. Medicii sunt prost plătiţi, vor bacşiş sau părăsesc ţara. Nici nu ştiţi câţi medici romani sunt în Germania. Am medic de familie român în Berlin. Mă tratează gratis, fiindcă nu am asigurare medicală. Până se vor rezolva actele la Fisc voi locui în baraca asta. A venit iarna şi nu avem cu ce ne încălzi. Germanii nu vor să ne ajute cu nimic fiindcă venim din România şi nu putem dovedi un venit stabil”.

Optimism moderat

Ion Niţu este convins că lupta aceasta va avea o finalitate fericită pentru el. “Încă nu am auzit nici un român să fi fost atât de prost încât să nu reuşească în Vest. Indiferent de criza economică, două sau trei milioane de români au rămas în Italia şi Spania. Mulţi dintre ei s-au mutat deja în propriile locuinţe. Gândiţi-vă: dacă muncim cu cinci sau şase euro pe ora, câştigăm 200 de euro pe săptămână, de patru ori cât în România”, a încheiat optimist muncitorul român.


×
Subiecte în articol: muncitor roman berlin