x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muncitori români, iradiaţi în Belgia

Muncitori români, iradiaţi în Belgia

09 Dec 2009   •   00:00

Parchetul din Bruxelles a inculpat un antreprenor, un agent imobiliar şi o societate de construcţii, din Belgia, oraşul Tournai, pentru "iradierea provocatoate de maladie incurabilă" a şase muncitori români, aceştia riscând să se îmbolnăvească de cancer, a relatat cotidianul La Derniere Heure.



În 2007, cei şase români au fost puşi să extragă patru tone de azbest de pe un şantier din Anderlecht, regiunea Bruxelles-ului, dotaţi doar cu dispozitive de curăţare. Nu li s-a dat echipamentul necesar în astfel de cazuri şi nu au fost informaţi despre riscurile la care se expun. Expunerea la fibrele de azbest prezintă riscul de a dezvolta mezoteliom, o formă rară şi gravă de cancer a suprafeţelor mezoteliale ce afectează pleura, învelişul cavităţii abdominale şi pericardul. Dintre cei şase muncitori români, patru nu au putut fi localizaţi în ultimele 13 luni.

Parchetul belgian a aflat despre caz abia în octombrie 2008 şi a deschis imediat un dosar. Procesul contra societăţii de construcţii SPRL va începe în mai 2010. Antreprenorul şi agentul imobiliar vor fi aduşi în instanţă pentru "asociere cu răufăcători". Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, reprezentanţii celor trei inculpaţi riscă între 5 şi 10 ani de închisoare. Parchetul îi mai urmăreşte pe aceştia pentru că nu deţineau permis de mediu (cerut de legea din 1997 în cazul activităţilor cu grad de risc) şi încălcarea unei ordonanţe din 1991 privind gestionarea deşeurilor periculoase.

Ambasada României în Belgia a declarat corespondentului Agerpres la Bruxelles că "va încerca să afle mai multe detalii despre acest caz şi că apoi se va pronunţa".

×
Subiecte în articol: externe