Distrugerile provocate în Myanmar de ciclonul Nargis ameninţă să atingă proporţii catastrofice. Cele mai recente rapoarte ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pomenesc de 200.000 de persoane decedate sau aflate în pericol imediat şi de 1,5 milioane de oameni rămaşi fără adăpost, transmite The Telegraph.
Distrugerile provocate în Myanmar de ciclonul Nargis ameninţă să atingă proporţii catastrofice. Cele mai recente rapoarte ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pomenesc de 200.000 de persoane decedate sau aflate în pericol imediat şi de 1,5 milioane de oameni rămaşi fără adăpost, transmite The Telegraph. Iar în condiţiile în care, de la o zi la alta, numărul deceselor şi al îmbolnăvirilor creşte, autorităţile militare birmane condiţionează misiunile de ajutorare ale ONU, care ar putea salva numeroase vieţi, informează şi BBC. Primul transport a fost, practic, confiscat la sosire, condiţii în care ONU a anunţat sistarea programului umanitar pînă la rezolvarea situaţiei. Regimul militar care conduce cu autoritate ţara insistă că ajutoarele sînt binevenite, dar nu şi lucrătorii ONU, a căror misiune, în astfel de situaţii, este să distribuie alimente, medicamente, pături şi alte obiecte de primă necesitate şi, eventual, să ajute localnicii să îşi ridice adăposturi.
MAI GRAV CA ÎN 2004. Mass-media internaţionale descriu în culori extrem de sumbre situaţia din Myanmar, care ameninţă să fie mai gravă decît cea din 2004, cînd tsunamiul care a lovit sud-estul Asiei a lăsat în urmă 230.000 de morţi. “Situaţia este disperată. Există pericolul real ca sub ochii noştri să se petreacă cea mai cruntă tragedie, dacă nu se iau la timp măsuri şi dacă ajutoarele nu ajung la cei care au nevoie de ele”, a declarat pentru publicaţia The Tepegraph şeful misiunilor umanitare ale ONU, John Holmes.
Organizaţia internaţională a criticat junta birmană şi pentru că, în plină catastrofă naţională, insistă să convoace un referendum constituţional programat mîine.