x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nabucco este în grafic

Nabucco este în grafic

de Mihaela Matachita    |    05 Sep 2008   •   00:00

CONDUCTE. Conflictul din Caucaz, fără urmări asupra proiectului energetic
Conflictul din Georgia nu a avut nici un impact asupra planurilor viitorului gazoduct Nabucco, care va lega bazinul Caspic şi Europa, ocolind Rusia, a declarat directorul acestui proiect, Reinhard Mitschek.



CONDUCTE. Conflictul din Caucaz, fără urmări asupra proiectului energetic
Conflictul din Georgia nu a avut nici un impact asupra planurilor viitorului gazoduct Nabucco, care va lega bazinul Caspic şi Europa, ocolind Rusia, a declarat directorul acestui proiect, Reinhard Mitschek.

“Nabucco este în grafic şi toţi partenerii sînt hotărîţi şi deplin angajaţi în realizarea sa”, a declarat Reinhard Mitschek într-un interviu publicat de cotidianul britanic Financial Times. “Conflictul nu are consecinţe asupra calendarului nostru, care prevede intrarea în funcţiune a gazoductului în 2013”, a spus el. Întrebat dacă proiectul Nabucco,care este susţinut de Uniunea Europeană şi SUA, nu a devenit superfluu în condiţiile în care Rusia şi Italia au lansat proiectul asemănător South Stream, Mitschek a apreciat că acesta şi Nabucco nu sînt concurente. “Europa se va confrunta cu o creştere puternică a cererii de gaze naturale în următorii 20 de ani. Producţia de gaze a Europei este în scădere, astfel că vom avea nevoie de proiecte diferite şi rute adiţionale. Nu se pune problema alegerii între South Stream şi Nabucco, avem nevoie de ambele proiecte”, a subliniat Mitschek.

ROMĂNIA. Conducta Nabucco va transporta gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Va avea o lungime de 3.300 de kilometri şi o capacitate de circa 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Una dintre ramurile sale ar urma să pornească de la frontiera turco-georgiană. Gazoductul ar putea deveni operaţional în 2013. Decizia finală asupra construcţiei ar trebui luată anul acesta, caz în care construcţia ar începe în 2008/2009. Proiectul a fost iniţiat de OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), cărora li s-a alăturat RWE (Germania).

SOURH STREAM. Proiect conceput pentru a diminua dependenţa Europei faţă de Rusia, Nabucco ar oferi o sursă alternativă de aprovizionare, anume din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan. Cu toate acestea, gigantul gazier rus Gazprom a făcut progrese cu un proiect rival, denumit South Stream, o conductă cu o lungime de 900 de kilometri, ce va traversa Marea Neagră, pentru a face legătura între Rusia şi Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o ramură spre Austria şi cealaltă spre Grecia, de unde va ajunge pînă la Otranto, pe coasta Italiei.

NORTH STREAM. Preşedintele conservator polonez Lech Kaczynski s-a declarat “preocupat” de starea relaţiilor între Polonia şi Germania, într-un discurs joi seară în faţa ambasadorilor Poloniei, reuniţi la Varşovia. Părerile sînt divergente între Varşovia şi Berlin asupra construcţiei North Stream, gazoduct germano-rus sub Marea Baltică. Polonia, dependentă de gazul rusesc, consideră proiectul o ameninţare la adresa securităţii sale energetice. Lech Kaczynski, eurosceptic, a reproşat Uniunii Europene de a fi o “republică aristocratică”, ce trebuie democratizată, deoarece este condusă de “un directorat din trei capitale: Londra, Paris şi Berlin, mai degrabă de ultimele două”.

×
Subiecte în articol: externe nabucco