x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Naomi Campbell, la un pas de TPI

Naomi Campbell, la un pas de TPI

de Anca Aldea    |    22 Ian 2010   •   00:00

Manechinul britanic Naomi Campbell se află la un pas de a fi chemat la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga pentru a depune mărturie într-un proces legat de mai mulţi politicieni, diamante şi arme de foc. Nu, nu este un scenariu de la Hollywood, deşi aşa pare. Este un caz real, care face obiectul unui proces desfăşurat în prezent la înalta curte europeană.



Fostul preşedinte al Liberiei, Charles Taylor (în vârstă astăzi de 61 de ani), este acuzat de vânzare sau oferire de diamante în schimbul obţinerii unor arme de foc, care ar fi intrat în posesia unei grupări rebele, a cărui scop era de a cuceri minele de diamante din Sierra Leone. Împotriva lui Taylor au fost formulate 11 capete de acuzare de crime de război şi crime împotriva umanităţii în contextul conflictelor armate din Sierra Leone din anii '90. Fostul preşedinte liberian căpătase notorietate pentru actele sale de cruzime şi de recrutare a minorilor pentru a-i obliga să muncească în minele de diamante, să lucreze ca sclavi sexuali sau să îi înroloze ca soldaţi.

DIAMANTUL DIN DORMITOR. Conform dosarului prezentat în instanţă, în timpul unei cine private, oferite în septembrie 1997 de preşedintele Africii de Sud, Nelson Mandela, Charles Taylor i-ar fi dat lui Naomi Campbell un diamant uriaş pentru a-i arăta cât de mult apreciază implicarea tinerei femei în practicile ilegale ale fostului şef de stat liberian. S-a întâmplat la o lună după ce preşedintele Liberiei a fost instalat în funcţie.

În dosarul întocmit pe baza mai multor mărturii, inclusiv ale actriţei americane Mia Farrow, care a luat şi ea parte la acelaşi dineu organizat în scopuri caritabile, se arată că top modelul britanic nu se afla, la momentul intrării în posesie a preţiosului dar, în aceeaşi încăpere cu Taylor, ci într-o cameră alăturată, unde se odihnea. Surse de la Haga au declarat că liderul liberian a respins în repetate rânduri faptul că ar fi avut în posesie, ar fi vândut sau ar fi făcut comerţ cu diamante contra arme. El a precizat în faţa instanţei că singurele diamante pe care le-a avut vreodată în posesie se aflau în bijuteriile pe care le-a purtat familia sa. În cazul lui Naomi Campbell, fostul preşedinte a declarat că este un nonsens ca cineva să creadă că el şi-a trimis bodyguarzii în camera în care dormea femeia pentru a o trezi din somn şi a-i da cadou o piatră preţioasă bine şlefuită. Un membru al acuzării a declarat în faţa tribunalului special al ONU că diamantul cu pricina a fost primit de fostul preşedinte liberian cu o lună înainte de evenimentul caritabil din Africa de Sud. A primit atunci mai multe diamante, dar şi bani de la o grupare de rebeli din Sierra Leone, care aştepta în schimb o anumită cantitate de arme de foc. Charles Taylor a respins afirmaţiile declarând că totul este o minciună. A negat totodată şi afirmaţia că în timpul acţiunii caritabile organizate de Mandela a primit din partea Libiei 500.000 dolari. A negat şi că, după turneul său de la acea dată în Africa de Sud, Nigeria, Burkina Faso, Niger, Tunisia şi Libia, rebelii lui Taylor din Sierra Leone ar fi primit, aşa cum susţin procurorii, o cantitate impresionantă de arme şi muniţie.

O purtătoare de cuvânt a lui Naomi Campbell a declarat presei americane că manechinul şi avocaţii săi şi-au oferit tot sprijinul în cazul Charles Taylor. Presa nu a reuşit însă să obţină mai multe informaţii nici de la avocaţii fostului preşedinte liberian, nici de la procurori.

Naomi Campbell, sau "pantera neagră", cum i se mai spune, nu are tocmai un trecut nepătat. În 2009, compania de produse cosmetice Moodform Mission i-a intentat proces la Curtea Supremă de Justiţie din New York acuzând-o că în perioada 2001-2008 şi-a însuşit ilegal mai multe milioane de dolari, bani pe care, conform contractului, ar fi trebuit să îi vireze pentru o nouă linie de parfumuri. Naomi a fost dată în judecată şi de trei dintre menajerele sale, care au acuzat-o de temperarament vulcanic nejustificat, abuz şi agresiune.

×
Subiecte în articol: externe