x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Napoli nu ştie ce-i mila"

"Napoli nu ştie ce-i mila"

de Carmen Plesa    |    18 Iun 2009   •   00:00
"Napoli nu ştie ce-i mila"

Festivalul de Teatru de la Napoli, dedicat soţiei românului ucis După ce presa italiană şi cititorii au criticat dur lipsa de reacţie a napoletanilor care au trecut nepăsători pe lângă românul Petru Bîrlădeanu, în ultimele clipe ale vieţii acestuia, autorităţile din Napoli încearcă spele imaginea oraşului.



"Napoli nu ştie ce-i mila", "Ucis de indiferenţă", "Napoletanii trebuie să înveţe să fie oameni" sunt numai câteva din titlurile cu care presa din Peninsulă a amendat lipsa de reacţie a trecătorilor.


Toate manifestările din cadrul Festivalului Naţional de Teatru care are loc  zilele acestea la Napoli vor începe cu un minut de reculegere în memoria lui Petre Bîrlădeanu, românul care a murit sub privire nepăsătoare sau speriate ale trecătorilor din staţia de metrou Montesanto.
Mesajul organizatorilor acestui eveniment cultural este: "Un Festival pentru Mirela Bîrlădeanu, pe care n-am avut curaj să o privim".

"Nimeni nu m-a ajutat, doar o doamnă mi-a dat un şerveţel. Celelelalte persoane îmi spuneau «ţiganco, du-te-n România. Mă furi»", a povestit Mirela Bîrlădeanu, prin telefon, din România, unde s-a întors, pentru o emisiune a unui televiziuni italiene. Presa din Peninsulă a publicat astăzi fotografii care o arată pe Mirela prăbuşită, plângând, în staţia de metrou.

Între timp, autorităţile din Napoli au decis că vor acorda o rentă familiei românului ucis, în baza legii regionale care prevede ajutor material pentru rudele celor care au căzut victime Camorrei.
Difuzarea imaginilor cu românul care se stinge fără ca cineva să se oprească să-i dea ajutor, şi cu soţia acestuia care imploră, au adus sute de comentarii pe site-urile publicaţiilor italiene.
"
Cititorii: «Indiferenţa ucide »", a titrat La Repubblica, rezumând reacţiile.
Cele mai multe dintre comentarii condamnă nepăsarea trecătorilor, iar unul dintre cititori propune chiar ca cei care au trecut fără să ajute să fie identificaţi, după înregistrările video, şi să fie judecaţi sub acuzaţia de "refuz de acordarea primului ajutor".

×
Subiecte în articol: diaspora