x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA a amânat lansarea telescopului WISE

NASA a amânat lansarea telescopului WISE

12 Dec 2009   •   00:00

NASA a luat decizia de a amâna pentru ziua de luni lansarea noului său satelit de cartografiere a Universului, Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), din cauza unor probleme la motorul rachetei portante, se precizează într-un comunicat.



Telescopul WISE, care urma să fie lansat vineri, din California, cu ajutorul unei rachete portante Delta II, între orele 14:09 GMT şi 14:23 GMT, va fi lansat luni în acelaşi interval orar. "O primă tentativă de lansare, la 11 decembrie, a fost amânată din cauza unei anomalii depistate la motorul rachetei", se precizează în comunicatul NASA. "Piesa suspectă de provocarea acestei anomalii va fi înlocuită, iar lansarea va avea loc luni", se mai precizează în comunicat.

Telescopul spaţial denumit Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) îşi va folosi abilităţile în domeniul infraroşu pentru a scana cerul, într-o proporţie mult mai mare decât în orice misiune anterioară sau program realizat până în prezent. Misiunea WISE va consta în obţinerea a peste un milion de imagini, ce vor constitui baza de catalogare a sute de milioane de obiecte astronomice.

Cea mai recentă hartă în infraroşu a cerului datează din urmă cu 26 de ani, dar performanţa lui WISE este de sute de ori mai mare decât a predecesorului său, fapt pentru care se aşteaptă să descopere obiecte pe care omenirea nu le-a văzut niciodată.

WISE va orbita Terra pe la poli la o altitudine de 525 km (326 miles), înconjurând planeta noastră de 15 ori în fiecare zi, timp de şase luni. În acest interval, la fiecare 11 secunde WISE va lua o imagine în infraroşu (de minim 8 ori pentru fiecare porţiune de cer). După primele şase luni, WISE va mai petrece încă trei luni pe orbită pentru a face o scanare suplimentară a cerului. Va observa în detaliu structura galaxiei noastre.

×
Subiecte în articol: externe